"Aktivitetsföretag har det tuffast i coronapandemin"

Det finns en oro bland aktivitetsföretagen, där slädhundsföretagen ingår, om hur de ska klara krisen. För nu återstår de svenska kunderna som inte är lika vana att köpa upplevelser.

Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board, tycker att man ska lägga mycket fokus på aktivitetsföretagen så att de finns kvar när krisen vänder.

Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board, tycker att man ska lägga mycket fokus på aktivitetsföretagen så att de finns kvar när krisen vänder.

Foto: Swedish Lapplands

Norrbotten2020-11-22 05:00

– Vi ser att krisen slår rakt av på nästan alla företagen inom besöksnäringen, men vi ser också att de företag som har det tuffast är aktivitetsföretagen och dit hör slädhundsföretagen, som erbjuder guidning och upplevelser. De är ofta underleverantörer till de större besöksmålen, säger Andreas Lind, vd för turistorganisationen Swedish Lapland Visitors Board.

34 procent av gästnätterna i Swedish Laplands område är utländska gäster, varav en stor andel kommer hit för att turista. De har nu i stort sett uteblivit.

– Den besöksnäring vi har att tala om i dag är framför allt den inhemska och de är inte lika benägna att köpa upplevelser när de åker någonstans som den internationella gästen är. När pandemin är över är det kritiskt att aktivitetsföretagen finns kvar för de är en stor anledning till att gästerna kommer hit, säger han.

Företagen i besöksnäringsbranschen har låg lönsamhet. Den består av många mikroföretag som har små resurser att klara sig i en kris. De kan ha svårt att ta del av de statliga stöd som andra företag kan använda sig av. Dessutom kan de ha svårigheter att administrativt söka stöden.

– Vad som behövs är insatser som ger en ren injektion in i företagens likviditet. Jag tycker att man ska lägga mycket fokus på aktivitetsföretagen så att de finns kvar när krisen vänder och vi kan börja välkomna gästerna igen. , säger Andreas Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!