Ammunition kan lämna bly i kött

Livsmedelsverket ändrar råden för konsumtion av viltkött. Anledningen är att jaktammunition kan lämna rester av bly i köttet. Därför bör mer kött runt sårkanalen rensas bort vid slakt, alternativt att blyfri ammunition används.

Rensa mer. Rekommendationerna från Livsmedelsverket är att rensa mer kring sårkanalen. På så sätt minskar blyhalten i köttet med upp till 1.000 gånger.

Rensa mer. Rekommendationerna från Livsmedelsverket är att rensa mer kring sårkanalen. På så sätt minskar blyhalten i köttet med upp till 1.000 gånger.

Foto: Andreas Wälitalo

Norrbotten2014-10-10 07:00

Svenska Jägareförbundet, Livsmedelsverket och Statens Veterinärmedicinska anstalt inledde för tre år sedan ett samarbete för att titta på hur blyfragment från kulammunition sprider sig i viltet. I studien ingick 74 svenska jägarfamiljer som alla konsumerade mycket viltkött. Sammantaget uppmätes förhöjda halter av bly i blodet hos de undersökta personerna jämfört med personer som aldrig äter viltkött. Vidare undersöktes det hur skjutet vilt på bästa sätt skulle rensas i samband med slakt.

– Undersökningarna är nu klara och visar att fragmenten sprider sig längre än man tidigare trott, säger Fredrik Widemo, forskningsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Den som ofta konsumerar viltkött riskerar att få i sig för höga halter av bly och med anledning av detta har Livsmedelsverket ändrat sina råd. De nya råden innebär att kött från sårkanalen där kulan har träffat djuret och det påverkade köttet som ligger intill ska skäras bort. Ytterligare tio centimeter av kött som emellertid ser opåverkat ut ska också kasseras för att vara på den säkra sidan.

– Även om köttet ser opåverkat ut finns det höga halter av bly i den del som vi vet att många använder till köttfärs och grytbitar. Att skära bort med en marginal på minst 10 centimeter till påverkat kött kring sårkanalen gör att du minskar halten av bly med upp till 1000 gånger, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Jägareförbundet i Norrbotten tror att länets jägare tar till sig de nya rekommendationerna.

– Visst finns det kanske en del som kommer att gny och gnälla, men det här är ny kunskap och som många kommer att ta till sig. Vi informerar också jägarna om vad som gäller, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Norrbotten.

Själv tycker han att de nya reglerna är bra, även om det innebär att man måste skära bort några kilo kött. Kött som många tidigare använt till köttfärs.

Ett annat sätt att lösa problemet är att använda ammunition som inte innehåller bly. Något Björn Sundgren själv gör sedan två år tillbaka. Ett problem är att det inte finns blyfri ammunition för att skjuta älg med av den minsta kalibern, från 6,5 millimeter och nedåt.

Han tycker att tillverkarna måste bli bättre på att ta fram alternativ. Vidare måste vapenhandlarna se till att ha det i lager och jägarnas efterfrågan måste öka.

– För djuren dör lika bra med koppar som med bly, konstaterar Björn Sundgren.

Tips och råd

Sårkanalen efter kulan och ytterligare minst 10 cm synligt opåverkat kött runt sårkanalen skärs bort och kasseras i samband med uppslaktning och rensning av slaktkroppen. Detta kött ska inte användas som mat till människor eller djur. Att skära bort med denna marginal gör att halten av bly i köttet kan minska med upp till 1000 ganger.

Även i blyhagelskjutet vilt bör påverkat eller blodsprängt kött rensas och synliga hagel ska plockas bort.

Genom att använda annan ammunition än blyammunition undviker man helt risken för bly i viltkött.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om