Ansträngt för företag i Norrbotten trots ljus prognos

Det är en fortsatt ansträngd situation för företagen i Norrbotten trots att Svenskt Näringsliv ser ljuset i tunneln.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi ser ljuset i tunneln när det gäller svensk ekonomi.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi ser ljuset i tunneln när det gäller svensk ekonomi.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrbotten2020-12-08 17:00

Det fortsätter att vara ansträngt för de norrbottniska företagen. 44 procent av företagen i Norrbotten har haft en lägre utveckling vad gäller produktion och försäljningsvolym jämfört med för sex månader sedan. Dock är man bättre än riket som helhet där 46 procent har haft en lägre utveckling. Samtidigt har 18 procent av företagen i Norrbotten (24 procent för riket) haft en högre utveckling jämfört med för sex månader sedan. Det här visar siffror från Svenskt Näringslivs företagarpanel. 

– Läget är att det fortfarande är tufft för vissa branscher. I första hand är det besöksbranschen och handeln som har det fortsatt tungt, säger Hans Andersson, regionchef vid Svenskt Näringsliv i Norrbotten.

När det gäller förväntningarna om sex månader så tror fler i Norrbotten, 27 procent, på en lägre produktions- och försäljningsvolym jämfört med riket, 24 procent. Där har handel och transport lägst förväntningar där 37 procent tror på lägre produktions- och försäljningsvolym, jämfört med industrin där 36 procent tror på högre volym och 18 procent tror på lägre volym.

– Det är tydligt att vissa branscher har drabbats väldigt hårt medan andra har klarat sig bättre. Som företagarpanelen visar skulle många företag gå under om stöden försvann och krisen fortsätter, säger Hans Andersson.

Enligt Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi så återhämtar sig ekonomin rätt rejält i Sverige men till skillnad från den första smittvågen så blöder nu många branscher.

Tittar man på arbetsmarknaden så kan man se att antalet av de arbetslösa som står nära arbetsmarknaden och som förlorade arbetet i början av krisen nu har sjunkit. Däremot stiger långtidsarbetslöshet.

– Den förvärras nu, inte minst på grund av att strukturomvandlingen påskyndas, men även genom digitaliseringen och nya sätt att jobba, säger hon.

Svenskt Näringsliv är positivare nu är de var vid den förra rapporten för tre månader sedan. De räknar med ett BNP-tapp på 3,1 procent för 2020 men plus 3,1 procent för 2021 och 4,5 för 2022. Prognosen för arbetslösheten är 8,5 procent i år och 9 procent för 2021 för att sjunka till 8,2 procent 2022.

– Trots den andra vågen så ser utvecklingen på aggregerad nivå ut att bli bättre. Tittar man på BNP så är vår bedömning att vi är tillbaka på för-krisnivå tredje kvartalet 2021. Vi lämnar lågkonjunkturen först någon gång efter första halvåret 2023, säger Bettina Kashafi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!