I helgen presenterades Sifos januarimätning, som gjorts på beställning av Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. Stödet för Socialdemokraterna är nu rekordlåga 23,2 procent. Det är den lägsta siffran för S sedan Sifo startade mätningarna 1967. Moderaterna är nu största parti med 25,6 procent.
– Bedrövligt, men inte oväntat, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström, S.
Han säger att läget för Socialdemokraterna, på nationell nivå, är mycket allvarligt. Han ser två frågor som extra viktiga.
– Bostadsfrågan är en nycklefråga. Det behövs en nationell bostadsplan för att få fart på byggandet, menar Niklas Nordström.
Att se till att man upprätthåller statens myndighetsutövning, som han menar är under stor press, är den andra frågan.
– Välfärdssverige och Myndighetssverige måste fungera. Det ska inte vara ständiga rapporter om att det finns för få poliser, för få socialsekreterare eller för få lärare, påpekar han.
Han konstaterar att det kommer att krävas all kraft som finns för att klara framtiden.
– Men partiets ledning har starkt stöd och mandat för att driva de frågor som krävs, menar Niklas Nordström.
Kristina Zakrisson, S-kommunalråd i Kiruna, beskriver också siffrorna som bedrövliga.
– Jag är jätteledsen. Men nu kan det bara gå uppåt, det kan inte bli sämre, säger hon.
Vad de låga siffrorna beror på vill hon inte spekulera i.
Linda Frohm, ordförande för Moderaterna i Norrbotten, är givetvis glad över att hennes parti nu är landets största parti.
– Men man måste vara ödmjuk inför opionionsmätningar. Det här betyder inte att det är så här man röstar då det är dags att gå till val, säger hon.
Samtidigt är hon inte förvånad över de låga siffrorna för S.
– Visst är det en svår situation med tanke på det parlamentariska läget, men de har inte tagit den ledartröja som de behöver göra, menar Linda Frohm.
Statsvetaren Simon Matti, biträdande professor vid institutionen för ekonomi vid Luleå tekniska universitet, menar att man ska vara ganska försiktig med sådana här mätningar.
– Det är bara en mätning av många. Men det är klart att man ser åt vilket håll det lutar och S tycks gå väldigt mycket bakåt, säger Simon Matti.
Han konstaterar att flyktingkrisen satt samhällsapparaten på prov. Att vissa är missnöjda med att ingenting görs och andra för att det kommer för många flyktingar.
– Det kostar att regera och det är de som sitter vid makten som har ansvaret, påpekar Simon Matti.
0920-26 29 34