Buchts oro för Kamprads miljonarv till Norrland

Sven-Erik Bucht oroas för att de 670 miljoner som efterlämnades till Norrland i Kamprads testamente kan komma att användas fel.

Sven-Erik Bucht oroas för att de 670 miljoner som efterlämnades till Norrland i Kamprads testamente kan komma att användas fel.

Foto: Per Lundström

Norrbotten2022-08-22 05:00

När Ikea-grundaren Ingvar Kamprad gick bort 2018 testamenterades 670 miljoner kronor till Norrland för ”utveckling av företagsverksamhet”. Den tidigare S-ministern Sven-Erik Bucht oroas nu för att arvet inte kommer att användas så som Kamprad önskade, vilket uppmärksammades i SVT-dokumentären ”Kamprads miljoner”.

– Jag vet ju vad Ingvar ville. Han besökte mig varje sommar och då brukade vi alltid besöka småföretagen. Han såg deras problem med att få lån och krediter från bankerna för att utveckla sina företag, särskilt inlandet. Han sa att såhär kan vi inte ha det. Vi måste göra något åt det, säger Sven-Erik Bucht.

Hittills har mest pengar gått till Luleå tekniska universitet, som fick 100 miljoner kronor för att stärka små och medelstora företag genom projektet Norrlandsnavet. Sven-Erik Bucht menar däremot att det krävs mer än pengar till forskning och utbildning.

– Ingvar ville se konkretare stödinsatser som pengar till småföretag och företagsgrupper, säger han.

Bucht oroas nu för att de resterande pengarna, drygt 570 miljoner kronor, som Familjen Kamprads Stiftelse (FKS) ansvarar för kan komma att användas felaktigt.

undefined
Marita Holst, till vänster, är i dag enhetschef för Norrlandsnavet.

 På Norrlandsnavet vid LTU ger enhetschefen Marita Holst sin syn på frågan. 

– Jag tycker att vi levererar bra nytta till företagen. Vi kan inte dela ut pengar, men vi delar ut kunskap och det går i linje med vad stiftelsen vill ha. Norrlandsnavet är formulerat i samarbete med forskare, samverkansexperter och näringslivet om hur vi kan göra störst nytta. 

– Vi jobbar långsiktigt med hjälp av forskning sen har vi olika tjänster för företag som behöver hjälp här och nu, ofta med hjälp av studenter. Vi jobbar kontinuerligt med att ta fram nya erbjudanden som ska hjälpa företagen. Företagen gillar resultaten och det bekräftas i våra utvärderingar. Nästa vecka ska vi fira två år och presentera resultat från arbetet. Alla är välkomna att delta, säger hon.

Hur skulle du vilja se att de resterande pengarna används?

– Det kan inte jag svara på. Det är stiftelsen som jobbar med det. De har utlysningar där man kan göra ansökningar om ekonomiskt stöd, säger Marita Holst.

Norrmedia har sökt FKS för en kommentar utan att nå dem. 

På stiftelsens hemsida skriver man följande: ”Att det finns olika uppfattningar om hur arvet ska användas har vi förståelse för, men vi som kände Ingvar Kamprad väl är trygga med att vi arbetar enligt hans vilja. Vi ser fram emot att fortsätta arbetet med att i dialog och samarbete, bidra till utveckling av företagsverksamhet i Norrland."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!