DÀrför Àlskar LuleÄborna orientdressing

Det har varit en gÄta i mÄnga Är. Men nu kan vi Àntligen avslöja hur det kommer sig att LuleÄborna Àlskar orientdressing.

Det Àr fÄ kebabpizzor i LuleÄ som inte har orientdressing som tillbehör. Men dressingen anvÀnds lite hÀr och var i det norrbottniska köket. PÄ suovas, till exempel.

Det Àr fÄ kebabpizzor i LuleÄ som inte har orientdressing som tillbehör. Men dressingen anvÀnds lite hÀr och var i det norrbottniska köket. PÄ suovas, till exempel.

Foto: Anders Appelgren

Norrbotten2019-10-22 12:29

Rubrik: Orientdressingen: ”Kring LuleĂ„ den Ă€r som störst”

Vem: Orientdressingen

Var: I LuleÄbornas munnar.

Vad: I södra Sverige existerar den knappt ­– hĂ€r Ă€ger den kebabpizzorna. Och allt annat.

” En Ă€kta norrlĂ€ndsk favorit som smakar bra till precis allt. Hamburgare, korv, kyckling, toast, köttbullar, pizza, pasta, sallad och sĂ„ vidare.” SĂ„ presenterar Delikatessfabriken sin orientdressing.

Ta in ovanstÄende beskrivning i nÄgon sekund.

Vi talar hÀr om sÄsernas motsvarighet till en schweizisk fickkniv, kylskÄpets tiokampare, tretton helgarderingar pÄ stryktipset. Vinst varje gÄng.

Men det Àr bara vi i norr, och synnerhet i LuleÄomrÄdet, som tycker detta. Majoriteten av den svenska befolkningen Àr olyckligt, eller lyckligt, ovetandes om sÄsen existens.

Men kan det verkligen stÀmma?

Hur kan en dressing som heter Orientdressing dominera i norr?

Jon Palmebjörk, sĂ€ljare pĂ„ livsmedelsproducenten Foodmark som saluför Sveriges tvĂ„ olika varianter av orientdressing, kan bekrĂ€fta. Jo, det stĂ€mmer.

– Det Ă€r brutalt vilket intresse det finns för den hĂ€r dressingen, konstaterar han och fortsĂ€tter:
– Det Ă€r kring LuleĂ„ den Ă€r som störst. PiteĂ„, Boden – ocksĂ„ jĂ€ttestor. Sedan avtar det lite lĂ€ngre ner. Söder om UmeĂ„ Ă€r den inte alls lika populĂ€r.

Varför tror du att den Àr sÄ populÀr just hÀr?
– Jag Ă€ter den sjĂ€lv och tror att den har sĂ„ brett anvĂ€ndningsomrĂ„de. Man kan Ă€ta den till pizza, kebab, makaroner och korv, köttbullar eller vad man nu vill ha. Den Ă€r som en klassisk orginaldressing som vi norrlĂ€nningar Ă€lskar fast med en liten ”twist”.

Faktum Àr att Jon Palmebjörk Àr helt rÀtt ute hÀr. I vÄr jakt att lösa detta mysterium kontaktade vi Foodmark dÀr kommunikatören Karin Feldt inledde ett imponerande grÀvarbete bland gamla chefer och dressingrecept.

Rydbergs tog pÄ 70-talet fram en hamburgerdressing som blev mÀkta populÀr. De fortsatte produktutveckla dressingen och eftersom de norrlÀndska hamburgerkedjorna Max och Frasses var kunder till Rydbergs togs det fram en hamburgerdressing vid namn "Norrlandsdressing".

Under 80-talet började kebaben sitt intÄg i Sverige och Rydbergs ville ta fram en dressing som skulle passa till denna orientaliska matrÀtt och orientdressingen var hÀrmed född.

Och hÀr ligger svaret pÄ gÄtan.

– Man kan i princip sĂ€ga att Norrlandsdressingen utvecklades, receptförĂ€ndrades, och bytte namn till Orientdressing. SĂ„ de kunder som redan köpte Norrlandsdressingen bytte helt enkelt och började istĂ€llet köpa Orientdressing. Eftersom att föregĂ„ngaren hette just Norrlandsdressing hade den frĂ€mst norrlĂ€ndska kunder, dĂ€rav att Orientdressingen Ă€r vanligare i Norrland Ă€n i södra Sverige, skriver Karin Feldt i ett mail.
Foodmark köpte in sig i Delikatessfabriken för nĂ„gra Ă„r sedan och nu har de 100 procent av orientdressingmarknaden. 

BÄda sÀljer bra och ökar i volym, enligt Jon Palmebjörk.

Smakar de likadant?
– Nej, det Ă€r skillnad pĂ„ dem. En Ă€r det lite mer drag i och en Ă€r lenare.

Hur ser du pÄ möjligheten att orientdressingen ska erövra resten av landet?
– Personligen tror att chansen Ă€r jĂ€ttestor. Man Ă€ter ju kebab och kebabpizza över hela landet men det handlar egentligen bara om att slĂ€ppa pĂ„ och se hur lĂ„ngt det kan gĂ„ för oss som sĂ€ljer.

VÀldigt lokalt i nÄgra stÀder söderöver har orientdressingen, mot alla odds, etablerat smÄ satelitstationer pÄ frÀmmande mark dÀr den gÄr en hÄrd match mot mer traditionella sÄser. Fenomenet har uppmÀrksammats internt pÄ Foodmark.
– Jag vet inte om det Ă€r för att det Ă€r mĂ„nga norrlĂ€nningar som flyttat dit men det borde vara sĂ„, sĂ€ger Jon Palmebjörk.

NÀr en av Norrbottens Medias krönikörer, Max Wiik, skrev en rak hyllningstext till orientdressingen i juni 2019 var det mÄnga som reagerade. Det Àr uppenbart att orientdressing berör och upprör.

Inflyttade och besökare i vĂ„rt lĂ€n har aldrig exponerats för dressingen. NĂ€r den sedan dyker upp lite hĂ€r och var stĂ€lls de inför vad som tycks vara ett svĂ„rsmĂ€lt faktum. Vid en av LuleĂ„s restauranger finns den exempelvis pĂ„ hela 14 rĂ€tter pĂ„ menyn.  Att den landar pĂ„ en kebabpizza har de flesta accepterat, ibland under protest, men orientdressingen kan ocksĂ„ vara gubben i lĂ„dan och poppa upp i en harmlös sallad eller toast – helt utan förvarning. 

I Norrbotten gÄr man aldrig sÀker.

StrÀngar av lycka? Nja, inte för alla. I södra Sverige för orientdressingen en tynande tillvaro.
StrÀngar av lycka? Nja, inte för alla. I södra Sverige för orientdressingen en tynande tillvaro.
Orientdressing innehÄll

Rapsolja, lök, gurka 16 %, Àggula, chili, senapsfrö, socker, sirap, Àttika, kryddor, salt, vinÀger, vitlök, solrosolja, grönsaksextrakt, fÀrgÀmne (karmin), surhetsreglerande medel (citronsyra), stabiliseringsmedel (guarkÀrnmjöl, xantangummi), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat), arom.

Fakta frÄn Rydbergs hemsida.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!