Datasystemet Meddix har använts av landstinget i över tio år. Men år 2012 tog kommunerna i länet över hemsjukvården och skulle därmed få tillgång till systemet där patienternas journaler fanns inskrivna.
Men riktigt så enkelt har det inte varit. Det visar en granskning som revisionsfirman PwC gjort av överföringen av patientinformationen i samband med in- och utskrivningar och vid akutbesök inom landstingets verksamheter.
Förutsättningar fattas
I rapporten konstaterar man att riktlinjerna och reglerna som finns för systemet är tillräckliga. Problemet är att förutsättningarna fattas.
Till exempel har många akutmottagningarna inte tillgång till systemet. Istället har informationen om patienterna skett genom telefonkontakt, pappersdokument och post-it-lappar - något som äventyrar patientsäkerheten. Och när ingen information heller skrivs in i systemen kan kommunikationen mellan kommunerna och landstinget brista och patienten bli lidande, menar rapporten.
Ser allvarligt på rapporten
– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det måste ju fungera, säger Viola Engström som är ordförande för kommunrevisorerna i Jokkmokk.
Hon är själv förvånad över rapporten, samtidigt som Stellan Lundberg, ordförande för kommunrevisorerna i Boden, inte är det.
– De här problemen var kända sen innan, säger han.
I rapporten framgår det också att överföringen av informationen är betydligt sämre när det gäller patienter med hemsjukvårdsinsatser, än för de som kommer från äldreboenden.
– Det har att göra med att kommunen har enklare att hålla kolla på en patient som skickas från lasarettet till ett äldreboende, än att hålla koll på en patient som skickas hem, förklarar Stellan Lundberg.
Eskil Johansson, som är ordförande för kommunrevisorerna i Kalix, säger att underlaget som PwC tagit fram nu ska lämnas över till socialnämnden i respektive kommun.