Det var år 2012 som landstinget fann att flera av länets privatpraktiserande sjukgymnaster brast i journalföringen av patienterna. Och nu, efter en uppföljande granskning som den externa firman BDO genomfört, visar det sig att det inte har blivit mycket bättre på den fronten.
Den här gången har sju av åtta privata sjukgymnaster granskats - och samtliga har brustit i olika grader när det kommer till journalföringen.
"Bedrövligt"
– Det var inte förväntat att utfallet skulle vara så här bedrövligt, säger Mats Brännström som är landstingsdirektör.
– Det vi ser i den här granskningen är att det saknas journalföring och att det är osäkert om det är patientsäkert - och eftersom det inte finns någon journal, så kan man inte heller avgöra om rätt arvode har utbetalats.
De sju som granskats, samt ytterligare en sjukgymnast, har tillsammans haft hand om 36 patienter. Precis som Mats Brännström nämner, saknas det i flera av fallen större delar av patientjournaler, om det ens finns någon. Det kan i sin tur innebära att den totala summan för felaktigt utbetalda arvoden kan uppgå mot hundra tusen kronor - en summa som kan sjukgymnasterna kan få betala tillbaka, då landstinget kommer ställa krav på återbetalning.
Ska träffa sjukgymnasterna
Granskningen har inte påvisat att det ska varit några felbehandlingar, men bristerna i journalerna är ändå alarmerande och i ett pressmeddelande meddelar landstinget att man kommer fortsätta att utveckla stödet för sjukgymnasterna kring bland annat journalföring.
Huruvida de bristande journalerna är något som satts i system, eller har skett av rent av misstag, kan landstingsdirektören Mats Brännström inte svara på. Utöver anmälningarna till IVO, ska Kristian Damiln, beställarchef vid landstinget, träffa samtliga sjukgymnaster som utretts i veckan för vidare diskussion.
– Den åttonde sjukgymnasten har motsatt sig att lämnat ut journaler. Han tolkar patientjournallagen på ett vis som vi andra inte gör, men vi för en diskussion med denne just nu, förklarar Mats Brännström.