Vården för diabetiker skiljer sig stort mellan olika delar av landet. Det visar Diabetesbaromtern, som Svenska diabetesförbundet tagit fram för andra året i rad. 15 olika faktorer har analyserats.
Uppsala hamnar i topp av de 21 regionerna, medan Blekinge och Gävleborg utgör botten. Norrbotten är på 19:e plats.
– Det behöver ske förbättringar inom flera delar av diabetesvården i Norrbotten för att alla som lever med sjukdomen ska få en god vård. En tätare kontakt mellan vård och patient är förutsättning för att utveckla vården. Det kan stärka egenvården och tidiga tecken på komplikationer kan fångas upp, säger Robert Kondor, ordförande Diabetesföreningen i Norrbottens län.
Ett exempel är fotundersökningar. Nära två av tre norrbottningar med diabetes genomgick en undersökning förra året. I Blekinge är motsvarande siffra nio av tio. Kvalitetsmålet är att andelen ska överstiga 95 procent.
Svenska diabetesförbundet skriver:
"Totalt sett är bristande kontinuitet i kontakterna är det som medlemmarna upplever har försämrats mest jämfört med förra året. Många träffar inte en diabetesläkare varje år och tre av tio uppger att de träffar olika läkare vid sina besök. Att många med diabetes möter nya ansikten när de är i kontakt med vården försvårar den regelbundenhet i vården som är viktig för alla som lever med diabetes".
– Regelbunden kontakt med samma medarbetare är en förutsättning för att förbättra vården. Genom detta kan egenvården förbättras och tidiga tecken på komplikationer fångas upp, säger Robert Kondor.