Eftersöksjägare får ersättning

Från och med årsskiftet ska statlig ersättning utgå till de jägare som spårar upp trafikskadat vilt. - En seger för oss, säger Owe Geibrink, Jägareförbundet.

MINSKAR DJURENS LIDANDE. Owe Geibrink menar att lagändringen kan minska onödigt lidnade hos djur, då samtliga viltolyckor måste rapporteras.

MINSKAR DJURENS LIDANDE. Owe Geibrink menar att lagändringen kan minska onödigt lidnade hos djur, då samtliga viltolyckor måste rapporteras.

Foto: Håkan Gidlöw

Norrbotten2010-01-02 06:00
Den 1 januari 2010 ändras jaktlagen och jaktförordningen. Ändringen innebär bland annat att jägare som deltar i den i dag frivilliga verksamheten med att spåra och avliva trafikskadat vilt kommer att få statlig ersättning för detta. Ersättning har tidigare utgått till jägarna från de jaktkortsavgifter som jägarkåren själv betalar in till staten varje år. Owe Geibrink är länsansvarig jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Norrbotten. Enligt honom är lagändringen helt i linje med den uppfattning som Jägareförbundet har drivit under en lång tid. - Jägareförbundet har tagit strid för att de jägare som är med och bedriver eftersök ska få ersättning för detta. Det är inget roligt jobb att spåra upp och avliva djur som lider. Det är svårt och kan vara väldigt pressande, eftersom man inte får misslyckas. Skärpta krav
I samtliga av länets 14 kommuner finns mellan fem och tio jägare som kan tas in för eftersök i samband med viltpåkörningar. Ersättningen kommer enligt lagändringen att utgå till dessa jägare som ett engångsbelopp varje år, uppger Owe Geibrink. Ersättningen medför också att kraven på dessa jägare skärps ytterligare och verksamheten blir hårdare reglerad, enligt honom. Ändringen av jaktlagen och jaktförordningen innebär även att trafikanter blir skyldiga att anmäla alla viltpåkörningar till polisen, även om det inte direkt kan konstateras att påkörda djur är skadade. Den som inte anmäler en viltpåkörning kan straffas för detta, även om djuret inte är skadats. Minskat lidande
- Det kan innebära fler utryckningar för jägarna, säger Owe Geibrink och konstaterar att skärpningen av lagstiftningen när det gäller rapporteringen kan innebära minskat lidande för djurens del. Enligt Jägareförbundet centralt ökar antalet anmälda viltolyckor i landet, även med stora rovdjur, som björn och vildsvin inblandade. Jägareförbundet kommer nu att satsa extra hårt på att utbilda sina eftersöksjägare för denna typ av vilt, då det är förenat med vissa risker.
förändringar i jaktlagen och jaktförordningenEfter nyår gäller nya regler för trafikanter som kör på vilt. Bilföraren blir skyldig att alltid anmäla en viltpåkörning till polisen, och märka ut kollisionsplatsen. I hela landet finns ungefär 6.000 eftersöksjägare, som dygnet runt kan kallas in för spårning och avlivning av trafikskadat vilt. Drygt 40.000 viltolyckor har anmälts under 2009, varav 30.000 utgörs av rådjurspåkörningar. Jägareförbundet har drivit frågan om statlig ersättning för eftersöksjägare i tio års tid. Källa: Svenska Jägareförbundet, Jordbruksdepartementet, riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om