För tre år sedan startade Polisen upp sin verksamhet på sociala medier. Anna Maria Böök som är tillförordnad chef för Kommunikationsavdelningen vid Rikspolisstyrelsen, berättar att Polisen var den första myndigheten att skaffa Facebook-konton.
– Vi fick tänka igenom den juridiska biten noga och det var många som innan var oroliga för hur det skulle bli. Speciellt eftersom poliserna sköter Facebook-kontona i tjänsten och man var orolig för att det skulle ta mycket arbetstid.
Under dagen fick Polisens olika sociala medier-konton över en miljon följare. Flest har Polisens nationella Facebooksida som har över 100 000 följare. Men eftersom många delar inlägg så kan Polisen nå ut till mijoner människor med den information som de lägger ut.
– Sociala medier har blivit en bra kommunikationskanal för oss. Fördelarna överväger nackdelarna genom att vi kan nå ut till flera och vi löser brott med hjälp av allmänheten.
Men Anna Maria Böök ser att det finns negativa sidor med att vara aktiv på Facebook från en myndighets sida. Vissa inlägg behandlar känsliga ämnen och hon berättar att kommentarsfälten ibland kan spåra ur.
– Näthat blir en alltmer vanlig företeelse och då tycker jag att det är viktigt att polisen rör sig på de plattformar där näthat sker. Men jag tycker att det har lugnat ner sig nu. Kanske har människor vant sig vid hur man kommunicerar på sociala medier.
För Norrbottenspolisens del har man legat lite efter den nationella utvecklingen och startade inte några konton förrän våren 2013. I Norrbotten har polisen fem stycken Facebook-konton och i skrivande stund över 16 000 följare.