– Man behöver vara försiktig med hur länge man håller på med den här typen av stöd. Jag ser med en viss oro på om man bara förlänger stöden gång på gång långt in på nästa år för då tror jag man slösar med vad som i slutänden måste vara skattemedel, säger Karolina Ekholm, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och 2014–2019 statssekreterare hos Magdalena Andersson (S) vid finansdepartementet.
– Det kan säkert vara ett och annat företag som kanske inte hade gått bra även om pandemin inte inträffat, men jag tror det är betydligt fler som gått i konkurs eller är på väg att gå i konkurs därför att de inte får stöd. Så jag tror inte det är någon branschstrukturell förändring som blivit uppskjuten, säger Lars Lindberg, regionchef Företagarna Norrbotten.
Ett problem är att konkurser för företag med underliggande problem redan före coronapandemin skulle kunna skjutas upp genom stöden. Ett annat problem är att pandemin i sig skulle kunna förändra marknaden permanent och förlängda stöd skulle då förhindra en strukturomvandling.
– En sådan här situation som nu råder med coronapandemin är speciell och det är inte någonting som något företag kan bygga upp depåer så man klarar sig ett eller två år. Så ser företagandet inte ut. Det är också så att staten inför ett näringsförbud, utan att riktigt göra det, när man inför restriktioner, men det ändå är upp till företagen att sköta det hela, säger Lars Lindberg.
Ett ytterligare problem är att stöden inte är tillräckligt träffsäkra för att skilja ut företag som drabbats enbart av coronapandemins verkningar från företag som redan innan hade underliggande ekonomiska problem.
– Det ena är att det blir väldigt dyrt för staten med generella stöd för det försvagar de offentliga finanserna, vilket jag för Sveriges del inte är så orolig för. Det andra är att då man ger stöd till företag utan krav på att de ska upprätthålla verksamheten, vilket de inte kan göra under rådande omständigheter, så riskerar man att bromsa förändringar som annars sker löpande i ekonomin, säger Karolina Ekholm.
– Vi ser ett behov att man riktar stöden bättre utan att göra det krångligare att söka dem. Budgeten för omställningsstödet var 39 miljarder kronor men bara 2,5 miljarder gick ut efter första perioden. Då är det något som man har tänkt fel, säger Lars Lindberg.