De senaste två åren har försäljningen av Kravmärkta ägg i Norrbotten och Västerbotten sjunkit med tolv procent.
– Att färre svenskar väljer Kravmärkta ägg får konsekvenser för både hönsen, miljön och de svenska lantbrukare som investerat i anläggningar med hög djurvälfärd. Utvecklingen stämmer inte överens med det ökande engagemanget för djurvälfärd och de växande miljöproblemen, säger Anita Falkenek, vd på Krav i ett pressmeddelande.
Av den totala mängden ägg har andelen Kravmärkta ägg minskat från 16 till 13 procent i Norrbotten och Västerbotten, enligt statistik från Nielsen.
Skillnaden mot konventionell äggproduktion är att hönsen ska ha tillgång till att vistas ute under sommarhalvåret. Fodret ska ha producerats utan kemiska växtskyddsmedel och konstgödsel. Det får inte heller vara mer än sex hönor per kvadratmeter inne och det ska finnas minst fyra kvadratmeter per höna att röra sig på utomhus.