8 000 personer. Så många sysselsätts i Sverige i hund- och kattsektorn enligt ny forskning från Statens lantbruksuniversitet.
Det är för övrigt lika många som det finns tandläkare i Sverige, skriver Kerstin Nilsson i en krönika på Aftonbladet.
Detta i sin tur bidrar med minst sju miljarder till BNP i Sverige – och där är inte ens värden som skapas hos underleverantörer, värdet av hur hundar och katter påverkar humansjukvård, eller värdet av de tjänster som arbetande hundar utför i till exempel jakt, polisarbete eller räddningstjänst medräknat.
Detta är ett enormt samhällsekonomiskt värde, konstaterar SLU i sin nya rapport, och fortsätter med att skriva att det samhällsekonomiska värdet faktiskt bara motsvarar en del av djurens totala värde.
För en hund eller katt är förstås så mycket mer än kronor i statskassan och arbetstillfällen.
Forskning visar att djurägare är friskare, mer harmoniska och mindre stressade. Och de allra flesta är överens om att djuret är ett viktigt sällskap som skänker glädje och trygghet i vardagen.
Därför kommer SLU nu att fortsätta sin forksning kring samhällsnyttan med hundar och katter.
– De subjektiva värderingarna påverkar mänskligt beteende och välbefinnande och påverkar i förlängningen djurens välbefinnande. Att identifiera och mäta dessa värden är nödvändigt för att kunna bestämma det totala ekonomiska värdet av hundar och katter, och det är något vi behöver forska vidare på, säger SLU-forskaren Ruben Hoffman, som har lett studien, i ett pressmeddelande.