Fingeravtryck blev avgörande – man fälls för grovt förtal

En 55-årig man i Norrbotten döms för grovt förtal efter att ha skickat brev till en annan mans arbetsplats med nedvärderande innehåll om denne. Ett fingeravtryck från 55-åringen blev avgörande. En medåtalad kvinna frias däremot från samma anklagelse.

Ett par i Norrbotten åtalades för att ha skickat ett flertal brev med nedvärderande innehåll till en annan mans arbetsplats. Mannen förlorade sitt arbete kort därefter. Under onsdagen dömdes den åtalade mannen för grovt förtal, kvinnan frias.

Ett par i Norrbotten åtalades för att ha skickat ett flertal brev med nedvärderande innehåll till en annan mans arbetsplats. Mannen förlorade sitt arbete kort därefter. Under onsdagen dömdes den åtalade mannen för grovt förtal, kvinnan frias.

Foto: Montage

Norrbotten2025-03-05 20:17

Förtalsärendet har sin upprinnelse i ett antal brev som skickades sommaren 2023. Totalt skickades sju brev till mannens arbetsplats, brev som enligt åklagarens yrkande utmålade honom som notorisk kvinnomisshandlare, att han anmälts för misshandel och sexuella ofredanden av ett antal kvinnor samt att mannen påstods ha skickat pornografiska bilder och filmer till kvinnor.

Vid tillfället hade mannen en provanställning och innehållet i breven var en av orsakerna till att mannens anställning avslutades.

En man, 55 år, och en kvinna, 50 år, misstänktes ha skickat breven. Båda nekar till brott. Under onsdagen meddelade Luleå tingsrätt domen och mannen döms för grovt förtal, straffet blev 80 dagsböter. Tingsrätten konstaterar att spridningen förvisso varit låg men att mannen beskyllts för allvarlig brottslighet och han förlorade även arbetet på grund av breven.

Det starkaste beviset mot 55-åringen är ett fingeravtryck som hittades på ett papper i ett av breven. Den åtalade har lämnat en förklaring till hur hans fingeravtryck kunnat hamna där men enligt tingsrätten handlar det om en uppenbar efterhandskonstruktion och de bortser helt från hans uppgifter.

I bakgrunden finns en infekterad relation mellan den åtalade kvinnan och utsatte mannen. Under årens lopp har korsvisa brottsanmälningar förekommit och kvinnan är sedan tidigare dömd för sexuella trakasserier efter att ha skickat en så kallad dicpic (en bild på ett manligt könsorgan) till dennes hustru.

Kvinnan frias från anklagelserna. Till skillnad från mannen fanns det inga konkreta bevis. Tingsrätten konstaterar visserligen att sannolikheten att kvinnan inte haft med skrivandet och skickandet av breven att göra är mycket liten men att det krävs någon form av bevisning som direkt binder henne till gärningen.

Tingsrätten skriver: "Även om det som kommit fram är synnerligen besvärande för XX anser vi sammantaget att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att hon haft del i att skriva eller skicka breven, och hon ska därför frikännas från åtalet". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!