På onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos för 2016. Det är en prognos som pekar på en svag konjunkturuppgång, både i länet och i Sverige.
I Norrbotten beräknas antalet sysselsatta öka med cirka 800, till totalt 116 000 personer. Samtidigt förväntas arbetslösheten ligga kvar på 9 300 personer, vilket motsvarar 7,4 procent. Det är 0,4 procent lägre än siffran för riket.
Att arbetslösheten inte sjunker, trots att jobben blir fler, beror på att vi förväntas bli fler. Bland annat tack vare tillströmningen av flyktingar. Något som i Norrbottens fall ska ses som en resurs eftersom behovet av arbetskraft kommer att vara stort de kommande åren.
– Vi har fyra grupper som har det extra bekymmersamt och som vi måste få ut på arbetsmarknaden. Det handlar om de som bara har förymnasial utbildning, funktionshindrade, utrikesfödda och gruppen arbetslösa 55 plus, förklarar Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.
De fyra grupperna utgör tillsammans 62 procent av de 9 300 arbetslösa.
– Det här är en otrolig utmaning att få ut dem på arbetsmarknaden, säger Timo Mulk-Pesonen.
För samtidigt som folk går arbetslösa så ropar många arbetsgivare efter folk. Inom det privata näringslivet i länet säger över 30 procent att de haft problem att rekrytera folk. Inom den offentliga sektorn är siffran nästan 60 procent.
– Vi är inne i en generationsväxling med stora pensionsavgångar. Vi har färre tillträdande än de som går i pension. Fram till 2025 är det 2 800 i länet som går i pension varje år och de ska ersättas, påpekar han.
Vill du ha nyheter från Kuriren på din facebook - Gilla Kuriren här.
Han säger att det inte finns någon historisk forskning kring konsekvenserna av så här stora pensionsavgångar. Så ingen kan säga hur man ska klara det.
– Problemet är störst Norrbotten, Dalarna och i Tokyo, som också har en åldrande befolkning, förklarar han.
Omskolning och informationskampanjer om vilka utbildningar som leder till jobb, är två av hans recept för att klara framtiden.
Några som brottas med stora problem att rekrytera arbetskraft är länets största arbetsgivare, landstinget, med 7 200 anställda.
– Kompetensförsörjningen, det är vår största utmaning och det är också ett nationellt problem. För vi är inne i en tuff generationsväxling, säger Ulrika Sundqvist, HR-direktör vid Norrbottens läns landsting.
Exempelvis kommer drygt 300 av landstingets 1 200 undersökterskor att gå i pension fram till 2021.
– Vi måste attrahera nya, men också se till att behålla våra anställda. För det här är en framtidsbransch med många karriärmöjligheter, påpekar hon.
0920-26 29 34
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet