Företagare: Coronaläget värre än tidigare

Läget för företagen har försämrats efter de skärpta coronarestriktionerna. Flera tycker att de fått svårare att ta del av de statliga stödåtgärderna nu än tidigare, visar en enkät som Svenskt näringsliv i Norrbotten gjort.

Montage

Montage

Foto: Montage

Norrbotten2020-11-25 16:30

Nyligen skärptes restriktionerna på grund av den ökande smittspridningen av covid-19. Flera företag som under våren drabbades av drastiska fall i omsättningen fick nu åter se omsättningsfall. De branscher som drabbats särskilt är besöksnäring restauranger. För Viltpoolen i Öjebyn som säljer sina produkter till restauranger blev det här tydligt.

– Det är värre nu. I somras gick det lite bättre för då kunde folk sitta ute. Nu när alkoholförsäljningen måste sluta klockan 22 så hinner restaurangerna inte ha två sittningar innan restaurangen ska vara tömt innan 22.30. I vanliga fall hinner de ha två sittningar, säger vd Karin Hansén.

Vad tycker du om de statliga stöden?

– Jag tycker det är orättvist att man för att få omställningsstöd måste ha tappat 50 procent av omsättningen. Om man varit duktig och skaffat en kund så man bara tappar 40 procent så är det som ett straff att inte kunna få omställningsstöd.

Vilt AB i Kiruna som har hotell, vandrarhem, restaurang, bageri, delibutik och restaurang på flygplatsen har också känt av de skärpta restriktionerna. I våras kunde de använda sig av flera stöd som slopade arbetsgivaravgifter, slopade hyror och korttidspermitteringar. Nu är det annorlunda.

– Vi har färre gäster men de spenderar mer pengar och så har vi mer inhemska gäster. Vi har klarat oss hyfsat bra. Vi kan ta någon dålig månad men vi klarar oss inte hur länge som helst. Vi får inte korttidspermittera för att vi hade en bra sommar så vi känner oss lite straffade för det, säger delägaren Johan Stålnacke.

Känner du att ni får förståelse för er situation?

– De skärpta restriktionerna gjord inte saken lättare även om vi har förståelse för situationen med smittspridningen. I våras var det många olika stöd, men nu i höst känns det som att regeringen tycker att man ska klara sig själv och det gör att jag känner mig lite besviken.

Mekinor Metall AB i Kalix producerar mätsonder för malmbaserad metallurgi men även gjuteri och skärande bearbetning.

– Det blir dålig lönsamhet när två starka ben faller bort, som gjuteriet och skärande bearbetning, men det är inte så att vi går back eller att det äventyrar företaget. Vad vi märkt är att det blir tvärnit på förfrågningar, offerter på jobb som vi ska räkna på. Vi måste börja jaga jobb, säger vd Lennart Ohlson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!