Fullt ätliga livsmedel åker i soporna

När favoriträtten står på matsedeln i skolan slängs det mer mat än någonsin. I hemmen åker fullt ätliga livsmedel i soporna. I Norrbotten kastar vi 7.500 ton mat varje år.

MED GOD APTIT. Terese Ohlsson, till vänster och Saga Wallerström tycker att maten i gymnasiebyn är mycket godare än på högstadiet.

MED GOD APTIT. Terese Ohlsson, till vänster och Saga Wallerström tycker att maten i gymnasiebyn är mycket godare än på högstadiet.

Foto: Eija Dunder

Norrbotten2012-01-27 06:00

Hushållen skulle kunna spara 5.000 kronor per år genom att slänga mindre mat. Minskat svinn innebär också en vinst för miljön. Enligt Livsmedelsverket är en orsak till att mat slängs bäst före-datumet. Människor vet helt enkelt inte vad det innebär. Bäst före-datumet handlar inte om hur länge maten är säker att äta, utan fram till vilket datum som den kan förväntas behålla sin smak, färg och konsistens. Livsmedelsverket kommer nu med nya råd om hur matsvinnet ska kunna minska.

- Många, kanske särskilt yngre, vågar inte lita på sina sinnen, utan slänger mat som har passerat bäst före-datum i onödan. Men om maten har förvarats enligt anvisningarna blir den inte farlig bara för att detta datum har passerats, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Stora utsläpp
Det belastar såväl klimatet som miljön att producera mat. Svinnet från svenska hushåll, restauranger och storkök motsvarar ett utsläpp på nästan två miljoner ton växthusgaser, enligt Livsmedelsverket.

I skolmatsalen i gymnasiebyn i Luleå sitter Saga Wallerström, Julia Gudmundsson, Lisa Aderlund, Alba Rask och Terese Ohlsson och äter skollunch. De går första året på gymnasiet och tycker att skolmaten är betydligt bättre än i högstadiet. De försöker tänka på att inte överlasta tallrikarna med mat som sedan slängs.

- Jag brukar gå och hämta flera gånger, i stället för att ta för mycket, säger Saga Wallerström.

Enligt bespisningspersonalen slängs det mer mat än någonsin när favoriträtterna serveras. En orsak till det kan vara att eleverna tar större portioner, som de sedan inte orkar äta upp.

- Ja, så är det nog. När det serveras fisk tror man att det är dåligt. Sedan visar det sig att det är gott och då äter man upp, säger Julia Gudmundsson.

En anledning till att de ändå kastar mat ibland är att de råkar välja fel grönsaker från salladsbordet. Allt är inte lika gott som det ser ut att vara.

Tänker ni på att det inte är bra för miljön att slänga mat?

- Ja, vi har pratat om det i skolan under hela hösten, säger Saga Wallerström.

Minska svinnet- fem tips:

¤ Planera dina inköp och köp inte mer än vad ditt hushåll gör av med
¤ Ät upp maten i tid och håll koll på maten i kyl och frys
¤ Förvara maten rätt, till exempel frukt i kylskåp för längre hållbarhet
¤ Släng inte bara för att bäst före-datum har passerat, titta, lukta och smaka. 
¤ Ta hand om resterna, ät upp eller frys in

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om