Hittegodset hos polisen blir ny e-tjänst

Polisen får in allra mest hittegods under sommaren. Nu informerar den om e-tjänsten där förlustanmälningar kan göras digitalt.

Anne Uusitalo och Annsofi Stålnacke jobbar som passhandläggare och med administration hos polisen i Luleå.

Anne Uusitalo och Annsofi Stålnacke jobbar som passhandläggare och med administration hos polisen i Luleå.

Foto: Konrad Olsson

Norrbotten2020-08-21 12:30

Denna vecka har polisen startat en nationell kampanj på sociala medier för att öka kännedomen om hur man digitalt anmäler förlorade föremål. Förlustanmälningar är som vanligast under sommaren och polisen tar varje år emot drygt 250 000 stycken.

De förlorade föremålen inkluderar även bortsprungna djur och brukar oftast vara nycklar, mobiltelefoner, plånböcker samt id-handlingar. Ungefär hälften av anmälningarna sker via polisens e-tjänst som nu har blivit uppdaterad.

På polisen i Luleå jobbar Anne Uusitalo och Annsofie Stålnacke med passhandläggning och administration tillsammans med åtta andra.

– Det är väldigt lugnt i och med coronan men i vanliga fall brukar det vara mycket att göra. Under somrarna när det varit festivaler kommer det in mycket hittegods som plånböcker, mobiler och väskor. Cyklar får vi in året om, säger Stålnacke.

De rekommenderar den som tappar något att göra en så detaljerad förlustanmälan som möjligt med IMEI-numret på en mobiltelefon eller ramnumret på en cykel, vilket man gärna kan ha noterat någonstans. Samtidigt finns det en skillnad mellan hittegods och stöldgods.

– Hittegods är något man kan tappa, som en plånbok eller en mobiltelefon. Man tappar ju inte en motorcykel eller bildäck. Det är samma med bortkastade eller övergivna saker som inte heller är hittegods. Men det säkraste är att komma in med sakerna, säger Uusitalo.

Hittegods som återfinns på flygplan, tåg eller i kollektivtrafiken ska lämnas till operatören och inte till polisen. Ett upphittat föremål ska vara inlämnat inom två veckor varpå polisen börjar söka om det blivit förlustanmält. Om inte ägaren hittas inom tre månader tillfaller hittegodset personen som fann det om denne gjort anspråk.

– Vi har cyklar i källaren men i vårt valv finns det telefoner, börsar, smycken, klockor, kontanter och annat. Cyklar brukar gå till Kronan där de säljs vidare, precis som en del dyrare teknik. Mobiltelefoner blir kasserade medan kontanter går till staten, säger Stålnacke.

Båda ser positivt på e-tjänsten som gör att folk kan förlustanmäla digitalt och slipper ta sig till ett poliskontor eller ringa 114 14.

– Det kan ju dröja ett tag om man ringer och man hamnar i telefonkö. Polisen har varit lite efter kring e-tjänster men det är smidigt där man kan följa sitt ärende och får en handläggare. Så det blir bra om fler kanske gör det hemma, säger Uusitalo.

Polisens tre skäl

Polisen listar tre skäl att anmäla förlust av borttappat föremål

*Du ökar möjligheten att få tillbaka föremålet.

*Försäkringsbolagen kan kräva att det görs en förlustanmälan till polisen för att du ska få ut ersättning.

*Du förhindrar att någon missbrukar din identitet om anmälan gäller pass och id-kort.

Källa: Polisens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!