Förra året arrangerades mer än 30 festivaler som på något sätt hyllade rätten till att öppet uttrycka sin sexualitet.
Thomas Wimark, forskare på kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet har forskat på flyttningsmönster bland homosexuella. Enligt honom har spelar storstädernas anonymitet mindrer roll nu än tidigare.
– Samhällets syn på homosexualitet har förändrats enormt mycket de senaste årtiondena. I och med det har även skillnaderna mellan större städer och mindre städer blivit mindre, säger Thomas Widmark.
Är det lättare att vara homosexuell på mindre orter idag än tidigare?
– Ja, det tyder min forskning på. Till skillnad från äldre generationer som betonade sexualiteten som orsak till flytt, talar de yngre om möjligheterna som storstäderna erbjuder, arbete och utbildning. Sen är det klart att det inte alltid är lätt att vara homosexuell. Det finns fortfarande fördomar och homofobi överallt i samhället.
I Norrbotten har prideparaderna blivit fler på bara några år, vad tror du att det beror på?
– Till viss del speglar det nya samhället med lika rättigheter med mer acceptans mot homosexuella. Å andra sidan kan det vara ett tecken på att många vill tillgodogöra sig en tolerant identitet, genom att delta i eller hylla prideparader kan de visa på att de accepterar homosexuella och bekräfta sin identitet. Sen är många prideparader inte längre är speciellt politiskt kontroversiella utan mer ett tillfälle att fira.