Kriminella besvärar mackar – och kommer ofta undan med det: "Får straffrabatt"

Allt tjuvtankande har gjort att möjligheten att betala i kassan kan snart försvinna på många bensinstationer. "Vi har inte råd att fortsätta så här", säger Jonas Olofsson som är chef för OKQ8 i Notviken.

OKQ8 är en av de mest utsatta bensinstationerna i Norrbotten. ”Det svider verkligen. Vi har ju i princip ingen förtjänst på drivmedel längre. Det handlar bara om ett fåtal ören per liter. Så det tar lång tid att tjäna igen det som stjäls”, säger chefen Jonas Olofsson.

OKQ8 är en av de mest utsatta bensinstationerna i Norrbotten. ”Det svider verkligen. Vi har ju i princip ingen förtjänst på drivmedel längre. Det handlar bara om ett fåtal ören per liter. Så det tar lång tid att tjäna igen det som stjäls”, säger chefen Jonas Olofsson.

Foto: David Olsson-Jiglund

Norrbotten2018-02-09 06:00

Under fjolåret fick polisen i Norrbotten in sammanlagt 280 anmälningar om tjuvtankningar.

Bara tio till femton procent av stölderna klarades upp enligt polisinspektören Mikael Nilsson.

– Vi brukar kunna identifiera två av tio. Men det hade förmodligen varit ännu fler om det inte vore för alla de som mulat igen registreringsskyltarna med snö och tagit på sig kepsar, eller stora mössor, och solglasögon. För vi känner ofta igen bilarna. Sedan är det en del som helt enkelt glömt att betala och åker tillbaka och gör det i efterhand, säger han.

De flesta av de som tjuvtankar är yrkeskriminella.

– De vet om att det bara räknas som ringa stöld om de stjäl för under tusen kronor. Och eftersom det i princip inte händer någonting om de åker dit för det så har de satt det i system. De får dessutom straffrabatt. Många av dem har mycket annat på sig och eftersom en tjuvtankning varken gör till eller från tas det inte ens tas upp i rätten, säger Mikael Nilsson.

Mest utsatta har OKQ8 och Circle K i Notviken, OKQ8 på Hertsön, och Circle K i Gammelstad varit.

Jonas Olofsson som är chef för OKQ8 i Notviken berättar att man hade fem tjuvtankningar bara i januari.

– Det svider verkligen. Vi har ju i princip ingen förtjänst på drivmedel längre. Det handlar bara om ett fåtal ören per liter. Så det tar lång tid att tjäna igen det som stjäls, säger han.

Enligt honom finns det inte mycket de kan göra.

– Det enda vi kan göra är att inte slå på pumpen. Vi har som regel att inte göra det om bilen står åt fel håll, är i gång, eller om det inte går att se registreringsskylten. Och nog förhindrar vi en del tjuvtankningar. Men det är svårt att urskilja de som gör det. Speciellt nu på vintern då många registreringsskyltar är försnöade och folk har mössor och jackor på sig, säger han.

Han suckar uppgivet.

– Och följa efter dem bör man väl egentligen inte göra. Även om det hänt att man har gjort det någon gång när man fått nog. Man har ju ingen aning om vad det är för människor, tillägger han – och fortsätter sedan:

– När det är mycket kunder så är det inte heller alltid vi hinner kolla alla. Vilket de som brukar tjuvtanka vet. De passar på när de ser att det är mycket folk inne i butiken. Ibland känns det meningslöst att anmäla det. För trots att polisen ofta känner igen dem så är det sällan det leder någon vart, säger han.

Nu överväger de att ta efter bensinstationerna i Stockholm.

– De har börjat begära förskottsbetalning där. Och det kommer vi också att få göra. För vi har inte råd att fortsätta så här. Det är bara en fråga om vem som kommer vara först med det, säger han.

Mikael Nilsson tror inte att det finns någon annan lösning på problemet.

– Det är bara att hoppas de gör det så fort som möjligt. För det skulle bespara oss mycket arbete. Jag förstår faktiskt inte varför de inte redan har gjort det. De får ju nästan aldrig tillbaka sina pengar, säger han.

Tjuvtankandet upptar hundratals timmar av polisens arbetstid varje år.

– En del avskrivs direkt. Kvaliteten på övervakningsfilmerna varierar ju. Men det är vår skyldighet att utreda de anmälningarna som kommer in. Och vi lägger nog i genomsnitt fem timmar per anmälan, säger Mikael Nilsson.

Så många gånger tjuvtankades det i din kommun förra året

Luleå: 132

Kalix: 42

Haparanda: 25

Piteå: 21

Kiruna: 12

Gällivare: 11

Boden: 10

Jokkmokk: 7

Arvidsjaur: 7

Älvsbyn: 6

Arjeplog: 5

Övertorneå: 2

Pajala: 0

Källa: Polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om