På en rad orter i Norrbotten ska politiker och tjänstemän tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund samtala kring landsbygdspolitik.
– Vi ser att det finns ett behov av kunskap om det gröna näringslivet hos många politiker och andra nyckelpersoner. Våra medlemmar berörs till största delen av beslut som fattas på kommunal nivå, så därför är den här satsningen jätteviktig, säger Herbert Nyman, LRF Norrbottens ordförande.
Ett av de heta ämnena är den lokala livsmedelsproduktionen.
– Vi producerar ungefär tjugo procent av det vi konsumerar, och vi har haft en kraftig nergång de senas tjugo åren, säger han.
Ida Karkiainen (S) är en av politikerna som ska delta under veckan. Hon hänvisar till regeringens proposition "En livsmedelsstrategi för Sverige" vars utgångspunkt är att lokalproducerade livsmedel är vägen framåt.
– Men det insåg man även tidigare. Utgångspunkten är ju att Sverige i stort måste bli mer självförsörjande, och här i Norrbotten har vi fantastiska förutsättningar för det, säger hon.
Hon framhåller vikten av LRF:s initiativ, men menar att regeringen samtidigt jobbar för en grön landsbygdpolitik.
– Redan nu i budgeten för 2018 har vi tillfört 1,25 miljarder. Bland annat om gröna jobb, service och goda levnadsvillkor på landsbygden. Sedan pågår arbetet med att ta fram ett nationellt skogsprogram, och vi har även tillfört en extra bredbandsmiljard, säger hon (S).
Att ställa samma krav på djurhållningen av importerade livsmedel som de lokala aktörerna, är viktigt för konkurrensen, menar Nils-Olov Lindfors
– Vi måste skapa generella konkurrensåtgärder för att förbättra villkoren för svenskt jordbruk och livsmedelsproduktion. Det är grunden. I Finland har man lagstiftning på att man ska i så stor utsträckning som möjligt handla lokalt, vad gäller offentlig upphandling, säger han.
Ett annat ämne som ska diskuteras är landsbygden och integration. Nils-Olov Lindfors menar att regeringen bör agera snabbare där.
– Många av de som kommer hit sjuder av innovationskraft. Jag har ett exempel: Vi äger en industrianläggning i Voullerim, och för inte länge sedan blev jag kontaktad av en man från Syrien som ville börja producera syriskt bröd, men hade svårt att komma igång. Den typen av företagande är förutsättningen för integration, säger han.