Rapporten bygger på en sammanställning av skolsköterskornas hälsosamtal under läsåret 2014/15. Samtalen är gjorda med elever i årskurs fyra, sju, årskurs ett på gymnasiet samt barn i förskoleklass.
Sammanfattningsvis så mår de flesta av länets elever bra och de trivs i skolan. Mer än nio av tio har en vuxen att prata med om det som är viktigt för dem. De flesta äter frukost, lunch och middag varje skoldag.
Användandet av tobak och alkohol minskar, men det finns trender inom hälsoområdet som oroar.
Andel elever med övervikt och fetma är fortsatt hög, men tendensen är att andelen minskar. I dag är 23 procent av gymnasieeleverna överviktiga och pojkarna är överrepresenterade. Där var tidigare var tredje elev överviktig, men andelen har sjunkit. Av flickorna räknas 17 procet som överviktiga.
Elevhälsosamtalen visar också att många pojkar i gymnasiet är överviktiga. Samtidigt ser man en tendens att andelen överviktiga elever minskar i länet.
- Att veta hur hälsan utvecklas bland barnen i länet ger oss möjlighet att vidta förebyggande åtgärder på skol-, kommun- och länsnivå, utifrån de behov som finns, säger Annika Nordstrand, chef för landstingets Folkhälsocentrum, i ett pressmeddelande.
Att andelen överviktiga pojkar minskat förklaras till stor del med minskad läskkonsumtion.
– Förbättringen är försiktig, men håller utvecklingen i sig kan det på sikt minska det höga insjuknande vi har i hjärt- kärlsjukdomar bland vuxna i länet, säger Annika Nordstrand.
Brist på fysisk aktivitet är en annan risk för framtida hjärt- kärlsjukdom och annan ohälsa. Där är det små skillnader mellan pojkar och flickor då det gäller motionsvanor. På gymnasiet är det något mer vanligt att pojkar är inaktiva och att det är flickorna som rör på sig mer. Hela 33 procent av gymnasieeleverna i länet sitter varje dag minst fem timmar eller mer framför en skärm på sin fritid.
- Då är det viktigt att man har rörelse på schemat varje dag. Vi vill att barnen ska kunna delta i samhällsutvecklingen i framtiden med de verktyg som finns. Men då gäller det också att kunna ge dem möjlighet till rörelse för att undvika sjukdom längre fram, säger Agneta Granström (MP), landstingsråd.