Långa vårdköer i norr

Norrlänningarna får vänta längre än andra på operation. Men Norrbotten ligger på rikssnittet och är därmed bäst av regionerna i norra Sverige.

Regionrådet Maria Stenberg.

Regionrådet Maria Stenberg.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2018-04-26 08:09

Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg är de fyra sämsta landstingen i Sverige på att erbjuda operation inom 90 dagar efter att ett beslut fattats. I Jämtland, som är allra sämst, får 48 procent vänta längre än 90 dagar.

Läs mer: Sverige klarar inte vårdgarantin

I Norrbotten är läget något ljusare än i övriga Norrland. I mars fick 27 procent av norrbottningarna vänta längre än 90 dagar, vilket tangerar rikssnittet.

Regionrådet Maria Stenberg (S) är framför allt bekymrad över att så många i hela landet får vänta längre än vårdgarantin.

– Inte acceptabelt. Vi har samma problem som resten av landet, säger hon.

Bristen på vårdpersonal är den stora förklaringen till att köerna är så långa. Oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS) har tidigare sagt att han vill använda en del av de 300 miljoner kronorna, som förra året gick till inhyrd personal, till satsningar på den egna personalen.

– Har vi en vårdgaranti ska vi uppfylla den. Med bättre arbetsmiljö och lön får vi en fungerande hälso- och sjukvård, säger han.

Backgård tycker att regeringen behöver satsa mer resurser på vården och att en situation där maximalt fyra eller fem procent får vänta längre än 90 dagar borde kunna uppnås.

– Då börjar det vara acceptabelt.

Är det ett vallöfte från Sjukvårdspartiet?

– Ja, absolut. Ingen ska behöva vänta på vård och kanske bli ännu sjukare och i västa fall omkomma i en kö.

Maria Stenberg tror att Backgård får svårt att uppfylla det.

– Han var varken fler skattebetalare, yngre befolkning eller mer personal än vad jag har. Med det löftet måste han öka kostnaderna dramatiskt när det gäller inhyrd personal och då vet vi att det är mycket bättre för teamen som jobbar och kvaliteten på vården om vi har egen personal.

Stenberg anser inte att det räcker med mer resurser från staten. I stället tror hon att bemanningssituationen i den offentliga sektorn behöver ta större plats, inte bara i politiska diskussioner utan i hela samhällsdebatten.

– Man ser att människor inte väljer de här yrkena. Frågar du personalen säger de att det är tungt att jobba och att de har dåliga löner. Det måste startas en diskussion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om