Varmare klimat än i dag har förekommit tidigare under den period som mätningar har pågått och vissa förändringar har naturliga förklaringar.
Under 1930-talet var årsmedeltemperaturen i länet högre än årsmedeltemperaturen i slutet av seklet.
Men det finns anledning till oro över de förändringar vi kan vänta oss när det gäller framtidens väder, enligt Rebecca Möller, samordnare för länsstyrelsens miljöövervakning i Norrbotten. Orsaken till det är de starka misstankarna om sambandet mellan ett ökat utsläpp av växthusgaser och ett varmare klimat.
Varmare
Länsstyrelsens prognos visar att årets kallaste dygn om hundra år kommer att vara mellan nio och 16 grader varmare jämfört med i dag.
Minus 30 grader kommer att motsvara minus 14 eller kanske som lägst minus 21 grader vid kommande sekelskifte. Det framkommer i rapporten där SMHI på uppdrag av länsstyrelsen i Norrbotten har sammanställt olika modeller för att beräkna det framtida klimatet i Sveriges nordligaste län.
Historiska mätningar
SMHI bygger sin rapport på bland annat statistik från en rad orter i länet där temperaturer har uppmätts, ibland från så långt tillbaka som från andra hälften av 1800-talet. Orterna är Karesuando, Kiruna, Jokkmokk, Haparanda, Jäkkvik och Piteå.
Ökat överallt
Årsmedeltemperaturen har ökat på alla ställena mot slutet av 1900-talet, liksom årsmedelnederbörden. Prognosen som nu gjorts är den första i sitt slag för Norrbotten. Enligt Rebecca Möller är den tillförlitlig och ett bra underlag för miljövervakningen i länet.
- Klimatet påverkar många delar i vår miljö. Det påverkar ekosystemet och olika näringar, som jord- och skogsbruk.
Luftföroreningarna påverkas också av klimatet, liksom kemin i vattendragen och växtligheten i fjällen.
- Vi vill fånga upp alla förändringar i miljön som är kopplade till att klimatet ändras, säger Rebecca Möller.
Klimatförändringar kan också få betydelse hur vi ska planera våra samhällen och på länsstyrelsen pågår ett arbete med att ta reda på vilka anpassningar som bör göras.