Mässlingsutbrott oroar inte smittskyddsläkare

Beredskapen har höjts på flera sjukhus i södra Sverige efter ett utbrott av mässling. Men norrbottningarna behöver inte oroa sig enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt. "Det är ganska liten risk att det sprider sig ända hit upp", säger han.

Farligt. Mässling är farligare än vad många tror. "Speciellt för vuxna. En del får hjärnhinneinflammation till följd av det. Och några dör", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Farligt. Mässling är farligare än vad många tror. "Speciellt för vuxna. En del får hjärnhinneinflammation till följd av det. Och några dör", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Foto: TT

Norrbotten2017-12-27 20:23

Anders Nystedt har Norrbotten inte haft ett enda mässlingsfall under hela 2000-talet.

– Det finns några riskgrupper. Jag tänker på nyfödda och människor födda mellan 1970 och 1982 då vaccinationsprogrammet startade. Man behöver inte springa och panikvaccinera sig. Men om man ska utomlands och arbeta på exempelvis ett barnhem eller i ett flyktingläger bör man ta reda på om man är vaccinerad mot mässling, säger han.

Hur farligt är mässling?

– Många kanske inte tror det. Utan viftar bort det som en barnsjukdom. Men det är faktiskt ganska farligt. Speciellt för vuxna. En del får hjärnhinneinflammation till följd av det. Och några dör. Det är också otroligt smittosamt.

De som insjuknar i mässling ska enligt Anders Nystedt höra av sig till akuten innan de åker dit.

– Annars kan fler smittas. Det har inneburit en hel del merarbete för de sjukhus i södra Sverige som har fått in patienter med mässling. För alla andra som varit där samtidigt som dem har fått undersökas. Men om de i förväg får veta att man är på väg in kan de göra i ordning en isoleringssal och ta in vaccinerad personal som kan undersöka en, säger han.

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige, eftersom de flesta barn vaccineras mot det vid ett och ett halvt års ålder, men den är vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och röda utslag. Sjukdomen kan bli allvarlig och orsaka följdsjukdomar som lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. Mässling kan också orsaka hjärnhinneinflammation. Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det finns ingen behandling mot mässling, och man ska kontakta läkare om man smittas.

Källa: Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om