Mödravården klarar inte målen

Ingen av mödravårdscentralerna i Norrbotten lever upp till målsättningen att 90 procent av alla nyförlösta ska genomgå en depressionsscreening.

Ingen av mödravårdscentralerna i Region Norrbotten lever upp till målsättningen att 90 procent av alla nyförlösta ska genomgå en depressionsscreening.

Ingen av mödravårdscentralerna i Region Norrbotten lever upp till målsättningen att 90 procent av alla nyförlösta ska genomgå en depressionsscreening.

Foto: Christine Olsson/TT

Norrbotten2017-11-06 10:21

I Norrbotten finns totalt 31 hälsocentraler, av dessa drivs 27 i egen regi. Antalet hälsocentraler har de senaste åren minskat genom sammanslagning eller nedläggning av hälsocentraler. Majoriteten av norrbottningarna (87 procent) får sin primärvård via Region Norrbottens hälsocentraler. Antalet listade på länets privata hälsocentraler ökar, sammanlagt är drygt 33 000 norrbottningar listade på en privat hälsocentral. Ett aktivt vårdval har gjorts av 56 procent av norrbottningarna, visar en ny rapport från Region Norrbotten.

För mödra- och barnhälsovård finns nationella basprogram som ska följas och som förtydligas i Styr- och vägledningsdokument för Norrbotten. Målet är att 80 procent av de som är inskrivna inom MHV får ett tidigt separat hälsosamtal. Snittresultat för länet är 71 procent, en tredjedel av hälsocentraler når målet. De hälsocentraler som haft lägsta resultaten visar en viss förbättring i sina resultat.

För BHV redovisas resultat för hembesök hos familjer med ett nyfött barn och depressionsscreening för nyförlösta. Länssnittet för hembesök hos familjer med ett nyfött barn är 65 procent, målet är 70 procent.

Sämst resultat har Råneå hälsocentral, med 19 procent, enligt en uppföljningsrapport från regionen. Bara hälften av vårdcentralerna når målet för hembesök hos familjer med nyfödda.

Regionen har följt upp vården på de 31 hälsocentralerna i Norrbotten under januari-augusti 2017. Då ingen hälsocentral klarar målen för depressionsscreening anser regionen att det finns anledning att se över målnivån. Regionens siffror visar också att det finns stora skillnader mellan barn- och mödravårdscentralerna i frågan om hembesök hos personer med nyfödda barn. Även där uppnår Råneå hälsocentral sämst resultat, med hembesök i 19 procent av fallen.

Enligt Region Norrbotten finns det anledning att se över målnivån. Det finns vissa undantag till exempel annat modermål än svenska eller pågående behandling för psykisk ohälsa som gör att alla i målgruppen inte erbjuds depressionsscreening. Till viss del kan låga resultat förklaras av bristande dokumentation, men tydligt är att det också finns förbättringspotential på vissa hälsocentraler, visar rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om