Strax innan sommaren anställde landstinget sju utländska tandläkare för att fylla arbetsplatser i klassiskt svårplacerade områden i östra Norrbotten. Men i mitten av juli beslutade Socialstyrelsen att utländsk vårdpersonal kräver en högre kunskap i det svenska språket innan de kan gå ut i arbete.
– Vi har lång erfarenhet av utlandsrekrytering av tandläkare, minst 15 år. Och vi har väldigt goda erfarenheter av det. Vi har till exempel 20-25 portugiser i norrbottnisk tandvård. De är otroligt duktiga tandläkare, säger Tomas Josefsson som är distriktschef på folktandvården i Norrbotten.
Grunden till förändringen ligger i ett EU-beslut om språkkrav för utländsk arbetskraft. Arbetstagarens språkkunskaper godkänns i stegen A1 och A2 som representerar nybörjarnivå, och B1 och B2 som är lite mer avancerat. Nu är kravet att arbetstagaren ska klara av nivån C1. Men Tomas Josefsson säger att det är ett svenskt påhitt att kravet ska vara så högt ställt.
– B2 är väl ungefär vad man kan läsa sig till hemma. Det är ett ganska stort hopp till C1. För att lära sig ett språk på den nivån måste man nästan flytta till det landet och lära sig på plats genom att hela tiden prata med människor som kan språket, säger han.
Tomas Josefsson upplever inte att de krav på språkkunskaper som landstinget tidigare har använt har varit ett problem för att utländska tandläkare ska komma in i verksamheten.
– I 15 års tid har det fungerat bra. Om vi hade brottats med stora problem hade vi ju så klart varit glada för den här lösningen. Men det har inte varit något problem för yrkesutövningen, säger han.
Beslutet om de nya reglerna kom den 15 juli, efter det att tandläkarna blivit anställda. Men regeländringen gäller retroaktivt från den 15 april, innan tandläkarna anställdes. Tanken var att de skulle börja arbeta under hösten, men nu går det inte att säga när de kan göra det.
– Det är ett väldigt konstigt agerande. Att förändra förutsättningarna bakåt i tiden är en ny företeelse. Det har nog inte hänt förut, säger Tomas Josefsson.
Ungefär en tredjedel av Norrbottens tandläkare har flyttat från ett annat land för att arbeta i Sverige. Tomas Josefsson tror att det kommer att bli svårt att fortsätta locka utländsk arbetskraft till länet med de nya, strängare reglerna.
– Vi tecknade avtal enligt de gällande principerna i somras. Just för östra Norrbotten. Det handlar om klassiska problemområden och vi var jätteglada när vi skrev på kontrakten. Det här är en onödigt hög gräns och vår möjlighet att anställa från utlandet huggs ned. Jag har erfarenhet av att som vuxen försöka lära mig ett nytt språk. Och C1 är inget man lär sig på hemmaplan.