Patienternas hopp: Digitalisering

Nya digitala tjänster ska minska trycket på hälsocentralerna – och förbättra tillgängligheten. "Det ska vara lätt för patienterna att göra rätt", säger närsjukvårdens divisionschef Brita Winsa.

Framtidshoppet. Digitala tjänster ska göra vården mer tillgänglig.

Framtidshoppet. Digitala tjänster ska göra vården mer tillgänglig.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Norrbotten2018-02-12 05:00

Region Norrbotten har svårt att rekrytera såväl läkare som sjuksköterskor och det är det främsta skälet till att tillgängligheten är låg på flera hälsocentraler.

– Ofta prioriterar man till exempel att sjuksköterskorna ska träffa patienter och då kan inte nog många sitta i telefon. Samma sak med läkarbesök, vi har problem med bemanning, säger Brita Winsa.

Flera hälsocentraler har förbättrat sin tillgänglighet genom att införa nya arbetssätt. Men det är inte säkert att alla knep är överförbara till andra verksamheter, enligt Brita Winsa.

– Alla har inte exakt samma förutsättningar, men visst försöker vi sprida bra exempel.

Några saker talar för att i alla fall telefontillgängligheten kan få ett uppsving. Dels att hälsocentralerna inte längre tar samtal för sjukvårdsupplysningen 1177, som har förändrat sin organisation.

Dessutom jobbar regionen för att förbättra sitt utbud av digitala tjänster. Målet är att patienter vid samtliga hälsocentraler ska kunna utföra ärenden som till exempel receptförnyelser och avbokningar via dator eller mobiltelefon.

– Det i vården som kan göras digitalt ska göras digitalt. Vi lever i en sådan värld.

Om fler kan göra sina ärenden utan att behöva ringa frigörs telefonresurser för dem som verkligen behöver komma fram.

– Då borde tillgängligheten kunna förbättras. Vi i vården måste se till att det finns olika sätt att kontakta oss. Det ska vara lätt att hitta för patienterna så det blir lätt för dem att göra rätt, säger Brita Winsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om