Pendling en hälsofara – så många gör det i din kommun

Allt fler arbetar i en annan kommun än de bor i. Samtidigt visar forskning att pendling hotar hälsan. "Man ser ett samband mellan pendling och sömnkvalitet och stress", säger Kristoffer Mattisson som är forskarstudent vid Lunds universitet.

Foto:

Norrbotten2017-12-22 10:38

En undersökning som TT har gjort visar att sammanlagt 1,6 miljoner svenskar arbetspendlar. Allra vanligast är det i kommunerna som ligger nära storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men det finns en hel del arbetspendlare i Norrbotten också. Allra flest har Boden. Hela 4 321 av bodensarna, det vill säga 31 procent av invånarna, arbetar i en annan kommun.

Skillnaderna är dock stora. Hela 96 procent av invånarna i Kiruna arbetar exempelvis i sin hemkommun.

Och det ska man vara glada för, enligt Kristoffer Mattisson, som har skrivit en avhandling om pendling.

– Det är tid som man förlorar. Tid som man kan använda till sömn, socialt umgänge, matlagning eller träning, säger han och fortsätter:

– Och generellt kan man säga att längre pendlingstid är kopplat till sämre hälsa. Man ser ett samband mellan pendling och sömnkvalitet och stress.

Totalt är det 18 653 norrbottningar som arbetspendlar.

Så fixar du pendlingen

Många norrbottningar tar bilen till jobbet – men de som har möjlighet att ta tåg eller buss kan förbättra sin livskvalitet genom att ta vara på tiden på bästa sätt. • Läs. Passa på att ta dig an alla de där klassikerna som du aldrig bemödat dig med att läsa tidigare. Eller frossa i deckare, kärleksromaner eller annat kul. Väljer du att läsa ljudböcker kan du blunda en stund också. • Koppla av, på riktigt. Passa på att stänga ner alla sociala medier och vägra vara uppkopplad. Njut av att vara onåbar. • Eller gör tvärtom och ta dig igenom allas statusuppdateringar och kommunicera med vänner, skriv mejl och svara på inbjudningar. • Uträtta vardagsbestyr och passa på att handla mat till hela veckan. Spara in på tiden du spenderar i butiker. Numera går det ju att klicka hem alltifrån mjölk till tomater på nätet. • Planera semestern. Med kort- och långsiktiga mål blir det gråa vardagspendlandet lite lättare att ta sig igenom. Passa på att planera, läs in dig på resmål och boka en stuga i fjällen eller leta billiga strandhotell när du ändå har tid över. • Stäng av. Meditera eller försök i alla fall att isolera dig i tågsätet. Med hjälp av filt, uppblåsbar nackkudde, ögonmask och hörlurar som stänger ute omgivningens surr kan du få en timmes lugn och ro. • Ät. Det finns studier som visar att pendlare äter mer skräpmat och lagar mindre kvalitetsmat på grund av upplevd tidsbrist. Men om du förbereder en enkel matlåda med lite frukt och grönt och annan mat som går att äta kall så har du faktiskt möjlighet att leva lite nyttigare och dessutom ha tid att njuta av den i lugn och ro. • Jobba. Inte gratis, naturligtvis. Men kanske finns det arbetsuppgifter som du kan göra på distans. Och kanske har du en arbetsgivare som kan tänka sig att gå med på att en del av din pendlingstid faktiskt är arbetstid? • Umgås. Passa på att försöka lära känna dina medresenärer. Det kanske visar sig att dina framtida vänner sitter på samma buss som du varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om