Så skyddar du dig från inbrott

Höstperioden innebär varje år en ökning av villainbrotten. Polisen säger att grannsamverkan är den viktigaste faktorn för att avskräcka tjuvarna.

Foto: Roland S Lundström

Norrbotten2016-09-26 20:30

Den senaste veckan har varit intensiv för polisen i Norrbotten. På två dygn under helgen rapporterades sju inbrott i bostäder. Än så länge finns inga bevis för en koppling mellan de olika inbrotten. Antalet inbrott per år har legat ganska stadigt i Norrbotten men under hösten ökar generellt antalet villainbrott. Och helgens händelser verkar peka mot att det här året inte blir ett undantag.

– Det är säsongen vi är inne i nu som man ser en ökning. Framför allt dagtid. Då är ju folk borta och jobbar, och på kvälls– och nattetid är de hemma, säger Kent Isaksson som är områdespolis i Luleå och Boden.

Kent Isaksson säger att en lösning på problemet om en är orolig för att råka ut för inbrott är att köpa ett larm till bostaden. Han säger att larm har en brottsförebyggande effekt. Men det garanterar för den sakens skull inte att en undviker att råka ut för ett inbrott.

– Jag tror att det blir vanligare och vanligare att skaffa larm. Och det har en effekt. Men polisen går inte ut och rekommenderar något specifikt larm. Det är upp till var och en, säger han.

Den viktigaste åtgärden för att skrämma potentiella rånare är i Kent Isakssons tycke grannsamverkan. Att prata med sina grannar innan semesterledigheten och berätta att en reser bort. Kreativiteten sätter gränserna. Det går att hänga tvätt på grannens tomt, parkera bilen på hens uppfart eller kasta soporna i hens soptunna för att få det att se ut som att bostaden används. Det är gamla och beprövade knep som fungerar. Men den moderna, uppkopplade verkligheten kräver också nya knep.

– Det är också bra att vänta med statusuppdateringar i sociala medier tills man kommer hem. Det är lätt att ta reda på vem som bor på en adress och sedan hitta den personen på sociala medier. Om det då står att du är på Kreta så är det fritt fram, säger Kent Isaksson.

Den första instinkten kan ofta vara att installera ett rejält lås på ytterdörren. Men risken finns att fokusera för mycket på ytterdörren. Kent Isaksson säger att det är vanligt att villor har en fantastiskt bra och säker ytterdörr men på baksidan av huset finns en altandörr som ibland inte ens blir låst.

Det första som lockar en inbrottstjuv är värdesaker som ligger framme och är synliga genom fönstret.

– Om oturen är framme så är det viktigt med dokumentation. Spara kvitton. Det är också bra med fotodokumentation och att ha alla sakerna på bild för att kunna kontrollera vad som har försvunnit och bevisa att de varit där, säger Kent Isaksson.

Tipsen mot inbrott

Grannsamverkan. Prata med grannarna om du ska resa bort. Hjälp varandra genom att få det att se ut som att alla är hemma. Parkera bilen på grannens uppfart, använd hens soptunnor, flytta runt saker som står på altanen. Fantasin sätter gränserna.

Skaffa ett larm. Inbrottstjuvar drar sig för att bryta sig in i ett larmat hus.

Sociala medier. Det är lockande att uppdatera sin status under hela semestern. Men det är en tydlig signal om att din bostad står tom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om