– För företagen är det leveranskedjor i mångt och mycket och det ger upphov till juridiska frågeställningar som hur man hanterar det när man tvingas bryta ett kontrakt, inte får leverera eller att man inte får några varor trots att man betalat. Nu kan man kanske inte heller få betalt då banksystemen inte fungerar, säger Lars Lindberg, regionchef vid Företagarna Norrbotten.
Efter Rysslands invasion av Ukraina har Företagarna Norrbotten fått in en hel del juridiska frågeställningar om hur företagen ska agera i olika situationer. När drivmedelspriserna stiger kraftigt så drabbas företag som har låsta avtal med fast pris som till exempel bussbolag eller de som röjer snö.
– Här får vi massor av frågor. I bästa fall har man en klausul som säger att man kan omförhandla eller kan man räkna med att kunna bryta avtalet. Ett bussbolag kan kanske inte själv höja biljettpriset på en upphandlad linje. Det kan kanske vara svårt att få kompensation bara för att drivmedelspriserna stiger med 50 procent, säger Lars Lindberg.
Har konkursrisken ökat?
– Det kan säkert bli en och annan konkurs på grund av det här om man inte kan kompensera. Lyssnar man på de som jobbar inom åkerinäringen så föreligger det en konkursrisk, men även för de som har jordbruk. Jordbruk är ofta stryktåligare på ett annat sätt även om det smäller ekonomiskt, säger Lars Lindberg.