Lagstiftningen för svaveldirektivet klubbades igenom av EU-parlamentet i september förra året och innebär att kraven på svavelhalten i marina bränslen i Östersjön och Nordsjön skärps från 2015. Beslutet har sedan debatterats i riksdagen och bland annat kritiserats för att EU:s medlemsländer i och med direktivet inte konkurrerar på lika villkor längre.
Regeringen ser nu ett behov av att erhålla en aktuell kostnadsbild av konsekvenserna av det kommande regelverket. På tiden, menar Sven-Erik Bucht som engagerat sig i frågan.
- Det bör man egentligen ha gjort långt före beslutet togs, men bättre sent än aldrig. De inser äntligen allvaret i problematiken, jag hoppas de efter utredningen agerar på något sätt så svensk basindustris konkurrensförmåga inte försämras, säger han.
Enligt svaveldirektivet får svavelhalten uppgå till max 0,1 procent medan 3,5 procent gäller för övriga Europa.
- Det innebär att fartygen i Sverige måste köra med diesel vilket i sin tur innebär betydligt dyrare transporter. Det finns inte kapacitet för transport på landets järnväg så alternativet är att transportera med lastbil. Då blir det inga miljövinster, säger Sven-Erik Bucht.
Utredningsuppdraget ska redovisas senast den 31 oktober.