– Det här är inga nyheter. Jag har beställt tolkar till släktträffar och allt möjligt. Ibland i jättegod tid, men det har alltid varit problem. Ibland tappar man sugen, man drar sig helt enkelt för att kontakta tolkcentralen, säger Kenneth Sandberg som är döv. Han är från Norrbotten men bor numera i Göteborg och brukar komma för att hälsa på släkt och vänner på storhelger och över sommaren. Han tycker inte att landstingets tolkverksamhet fungerar bra och har stött på problem nästan varje gång han varit i kontakt med dem.
– Vid gruvan kände jag ”okej vad gör jag nu?” Jag hade betalat för den redan. Jag gick turen och nog var det trevligt men jag fick ju ingen information. Jag kunde bara ta till mig turen rent visuellt. Det var ju jättetråkigt för jag hade såklart velat höra vad de berättade om, säger han.
Tolkcentralen drivs i landstingets regi och har som uppgift att erbjuda kostnadsfri tolkhjälp för döva, dövblinda och hörselskadade. De har tidigare fått kritik för att brukarna har upplevt det svårt att få en tolk när de försökt boka en tid, speciellt vid akutsituationer. Åsa Henningsson är vice ordförande i Norrbottens Dövas Teckenspråkförening och tycker inte att landstinget lyssnar till dövas behov.
– Det finns inga personer av gruppen döva som är anställda inom landstinget eller tolkverksamheten. Där saknar man kontakt med verkligheten. Tyvärr är det så att verksamhetschefen har svårt att se och lystra till förändringar och då stannar utvecklingen inom tolkverksamheten i Norrbotten, säger hon.
Att bli nekad en tolk för en guidad tur är tråkigt nog. Det gör det omöjligt för den som är hörselskadad att ta åt sig upplevelsen på samma sätt som de som kan höra det guiden säger. Men brist på teckenspråkstolkar kan i andra situationer vara ett mycket allvarligare problem än så.
– För sju år sedan var jag med i en bilolycka. Vi fick aldrig någon tolk när vi var på sjukhuset. Min pappa fick hjälpa till att tolka. Det ska inte en släkting behöva göra när landstinget ska ta hand om det, säger Kenneth Sandberg.
Han tror att de återkommande problemen med landstinget att ordna tolkar åt hörselskadade avskräcker döva från att bo kvar eller flytta till Norrbotten.
– De vill gissningsvis bygga upp förtroende och göra Norrbotten attraktivt för döva som kommer hit eller kanske vill flytta hit. Men man vill ju inte flytta hit, jag kommer mycket hellre bara på besök för man blir segregerad i den här situationen. Döva måste få känna att de kan få en tolk var de än befinner sig i Sverige, säger han.