Tunga brott tynger rättsväsendet

Rättsväsendet i Norrbotten formligen går på knäna på grund av flera tunga utredningar. "Vi jobbar definitivt mer än normal arbetstid", säger chefsåklagaren Thomas Ennefors.

En rad tunga utredningar tynger både polis och åklagare just nu. Även häktet Luleå berörs på grund av att ett stort antal personer har häktats.

En rad tunga utredningar tynger både polis och åklagare just nu. Även häktet Luleå berörs på grund av att ett stort antal personer har häktats.

Foto: Jens Ökvist

Norrbotten2019-11-09 11:06

Som Norrbottens Media har rapporterat det senaste året har länet varit hårt drabbat av riktigt grov brottslighet. Det började förra hösten med det omtalade styckmordet i Kalix. 

Då satt redan en man från Kalix anhållen misstänkt för att ha mördat en kvinna. 

I början av augusti var det dags för nästa stora mål att starta efter att en man försvunnit i Kiruna. Kort efter försvinnandet handlade även det om en mordutredning – som drog stora resurser.

Lägg till omtaget i mordutredningen i Malmberget och knivdådet i Piteå början av oktober, då förstår ni: 

Arbetsbelastningen för polis och åklagare har varit massiv den senaste tiden.

– Vi klarar av verksamheten, men det kostar på. Vi jobbar definitivt mer än normal arbetstid, säger Thomas Ennefors, chefsåklagare i Norrbotten.

Anledningen till att dessa ärenden prioriteras beror på att det sitter misstänkta personer häktade, förklarar åklagaren. Vid sidan av den riktig grova brottsligheten finns det även lagstadgade frister, till exempel brott mot barn och brott av unga, som måste prioriteras.

– Det innebär att den så kallade vardagsbrottsligheten de tar just nu längre tid. 

Varför är mordutredningar så krävande?

– Dels är det omfattningen av ärenden, att det krävs mer arbete från åklagarens sida. Det är större utredningsmaterial som man måste sätta sig in i. Sedan är det så: ju fler häktade mål vi har samtidigt, desto mer blir det att göra. 

Den senaste veckan har åklagarkammaren i Luleå fått stöttning av kollegor inom region nord där de fyra nordligaste länen ingår.

– Vi kommer att få mer stöttning av de andra kammarna här fram till jul. Efter jul bedömer jag att det kommer att se bättre ut. Då kommer också barnlediga åklagare tillbaka, säger Thomas Ennefors och fortsätter:

– Men vi kommer att klara det här tack vara mina fantastiska medarbetare. De gör en heroisk insats, allihop. Det är fantastiskt att se dem arbeta. Men det är inte hållbart hur länge som helst, ur arbetsmiljösynpunkt. 

På häktet i Luleå är det överfullt. Det uppger Jan Wallin, kriminalvårdschef i Norrbotten.

– Vi har tvingats flytta häktade till Umeå. Trots det är det överbeläggning.

Hur löser ni det?

– Vi belägger dem i besöksrum, eller så tvingas vi dubbelbelägga. Men jag tycker att personalen gör ett bra jobb, trots hög beläggning. 

Åklagarna i Norrbotten har just nu en oerhört tuff situation på grund av en rad tunga brottsutredningar med häktade personer. Det förklarar chefsåklagaren Thomas Ennefors.
Åklagarna i Norrbotten har just nu en oerhört tuff situation på grund av en rad tunga brottsutredningar med häktade personer. Det förklarar chefsåklagaren Thomas Ennefors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!