Skulderna hos Kronofogden ökar bland länets ungdomar mellan 18 och 25 år. Från 2011 till 2012 ökade ungdomarnas skulder från 17 miljoner till 19 miljoner. En tiondel av alla skuldsatta norrbottningar tillhör denna åldersgrupp.
Stort problem
- Det är ett stort samhällsproblem att så pass många unga hamnar hos Kronofogden. Just ungdomar är alltid en utsatt grupp på grund av bristande kunskap. Jag skulle vilja lägga mycket av ansvaret på skolorna och föräldrarna, ungdomarna kan alldeles för lite om ekonomi och juridik, säger Johan Sundberg, konsumentvägledare på Luleå kommun.
Ungdomarna i Luleå står för en tredjedel av skulderna bland länets 14 kommuner. Minst skulder räknat i kronor har Pajala och Arjeplog.
SMS-lånen ökar
- Jag tror att en stor del av skuldsättningen hos ungdomar bottnar i en okunskap kring juridiska konsekvenser och egna skyldigheter och rättigheter. De har också en stor övertro på att i efterhand kunna skaka fram pengarna de lånar. De tror att de ska få ett jobb och att det ska garantera dem pengar. De kanske lånar pengar till en bil eller skoter, som de sedan inte kan betala igen eftersom de inte fick ha kvar jobbet eller för att det inte genererade nog mycket pengar, säger Johan Sundberg.
Överskuldsättning hos vuxna handlar ofta om en kombination av en rad olika faktorer. Några exempel är separation, arbetslöshet, sjukskrivning, eget företag och försäljning av fastighet. Det leder till stora lån som i sin tur helt och hållet kan stjälpa deras tillvaro. De mindre lånen, inte minst sms-lån, är vanligare bland medelålders kvinnor och framför allt bland ungdomar.
- Det jag har sett hos ungdomar är i första hand sms-lån som handlar om samhällsavgifter som tv-avgift, parkering och CSN-lån. Ett annat problem är abonnemang på bredband, telefoner och liknande. Man förstår inte att man inte kan säga upp abonnemanget mitt under bindningstiden. Sådana räkningar går ganska fort till inkasso om man inte betalar dem, säger Johan Sundberg.