Alva Wester brinner för draghundssporten och idén om löpträning för hundar föddes hemma i Rättvik i Dalarna, där hon själv bor.
– Jag själv har draghundar så det är min hobby och mitt liv att träna hundar. Du kan inte träna dina hundar varje dag, de behöver också vilodagar. Så då tänkte jag att jag kunde ta med någon annans hund när jag ändå ska ut, säger hon.
Hon lade upp ett inlägg på en lokal Facebookgrupp och responsen blev stor.
– Jag tänkte att om intresset var så stort bara i lilla Rättvik, då borde det finnas möjligheter på andra orter.
I dag har företaget Running dogs hundtränare på ett 30-tal ställen i Sverige, och tjänsten har precis kommit till Luleå, Boden och Piteå.
– Det kommer ansökningar hela tiden som jag bearbetar. Det kommer att bli fler så att vi kan möta efterfrågan, säger Alva Wester.
Hur går själva träningen till?– Vid första tillfället får tränaren känna på vad man har för en hund. Det är väldigt individuellt, och i samråd med oss känner dogrunnern av vad just den här hunden behöver och hur ett träningsupplägg kan se ut. Vissa vill ha aktivering varannan vecka, om det är en otränad hund kanske de inte vill springa så långa sträckor, medan andra vill ha en träningsplan för hur man ska kunna få ner hunden i vikt eller bygga muskler, säger Alva Wester och fortsätter:
– Det blir pet training, istället för en vanlig PT.
Varje pass inleds med uppvärmning följt av löppass och nedvarvning, och hundarna tränas i sele.
– När hunden får jobba i sele på det här sättet får hunden jobba både fysiskt och psykiskt. Beroende på om hunden drar framåt eller bara joggar med så har dogrunnern ett midjebälte.
Kan alla hundar delta?– Ja absolut, alla hundar kan delta. Vissa hundar drar lite mer och vissa vill bara jogga vid sidan av. Vi tar emot alla hundar bara de har fyllt ett år och är någorlunda färdigväxta, och förstås fria från sjukdom. De måste också ha en vanlig veterinärförsäkring.
Vilka är kunderna?– De flesta kunder är de som själva inte har möjlighet att ge sin hund extra motion. De kan ha opererat en höft eller är skadade, eller kanske inte tycker om att springa.
Kommer det att bli aktuellt på fler ställen i Norrbotten framöver?– Ja, Kiruna har varit aktuellt, så fort vi har någon dogrunner som passar in så blir det nya orter, säger Alva Wester.