De har testat att göra eget salt frÄn LuleÀlven och experimenterat fram Àtbara ballonger med helium i. PÄ restaurang Villgot lokal och mat i LuleÄ rÄder en avantgardisk stÀmning och i fören stÄr kökschefen James Thompson och hejar fram sina kockar.
â Med lite utbildning kan man skapa sĂ„ mycket mer Ă€n vad som bara möter ögat. Jag uppmuntrar verkligen kockarna hĂ€r att tĂ€nka utanför boxen. LĂ„t oss experimentera, leka och ha kul, sĂ€ger han.
Ănda sedan James kom till Norrbotten har han pĂ„ ett eller annat sĂ€tt jobbat med utbildning av kockar. Numera jobbar han nĂ€ra en gymnasieskola i LuleĂ„.
â Jag Ă€lskar att trĂ€na upp praktikanter. En av vĂ„ra praktikanter Ă€r dĂ€r borta, och vi gav honom ett jobb, sĂ€ger James och pekar mot Felix i köket som stĂ„r och förbereder en bestĂ€llning.
Framtiden ligger hos de unga, menar James.
â Om jag klagar pĂ„ att det inte finns nĂ„gra kockar sĂ„ mĂ„ste jag se till de unga och tĂ€nka att pĂ„ att trĂ€na upp dem. De mĂ„ste bli bĂ€ttre, för de kommer att vara min framtid. Att sprida min kunskap till de unga Ă€r minst lika viktigt som att jag lagar mat. Jag kanske behöver trĂ€na upp min nĂ€sta huvudkock för den Ă€r min nĂ€sta konkurrent. Jag behöver tĂ€nka pĂ„ lösningen, inte problemet med för fĂ„ kockar.
Hans passion för utbildning Àr tydlig. För nÄgra Är sedan tog han fram ett eget utbildningsmaterial, eller sÀtt att följa elevernas utveckling, som till slut blev ett lyckat projekt med Arbetsförmedlingen.
ââOm jag ser ett problem sĂ„ gillar jag att göra nĂ„gonting Ă„t det. Den hĂ€r foldern gjorde jag för att jag var sĂ„ trött pĂ„ att det inte fanns nĂ„gon struktur. Den Ă€r uppdelad i segment och som kökschef Ă€r alla de hĂ€r sakerna det jag letar efter hos unga mĂ€nniskor. NĂ€r du ser en kock pĂ„ tv kanske du tĂ€nker att du ocksĂ„ vill göra alla de dĂ€r coola sakerna. Men du behöver lĂ€ra dig grunderna innan du kan komma dit, annars blir det bara en enda röra, sĂ€ger James.
Han lyfter fram 19-Äriga Felix som ett gott exempel.
â Han kommer att ge de Ă€ldre kockarna hĂ€r uppe, inklusive mig sjĂ€lv, en match. Jag Ă€lskar det och lĂ€ngtar efter den utmaningen för att det kommer att göra mig till en bĂ€ttre kock. De som kommer tjĂ€na pĂ„ det hĂ€r Ă€r gĂ€sterna â nĂ€r kockar tĂ€vlar och utmanar varandra sĂ„ betyder det fantastisk mat pĂ„ bordet, sĂ€ger James Thompson.
PÄ Villgot serveras smÄrÀtter i vad de kallar en nordisk fusion-stil dÀr rÄvarorna sÄ lÄngt som möjligt Àr sÄ lokala som möjligt, men smakinfluenserna kommer frÄn hela vÀrlden. Chefskocken James Thompson har bland annat jobbat i Paris, Milano, Rom, Japan och Nya Zeeland. I köket jobbar ocksÄ en kock frÄn Grekland och en frÄn Skottland. Totalt Àr de fem i köket dÀr det inte lÀngre bara handlar om att göra mat som luktar gott, ser god ut och smakar gott.
â Det finns sĂ„ mĂ„nga bra hemmakockar dĂ€r ute och tv-program som inspirerar dem att göra fantastisk mat. NĂ€r du gĂ„r till en restaurang borde du fĂ„ njuta av att smaka av mat som du inte kan göra hemma. SĂ„ jag försöker alltid pusha teamet hĂ€r hĂ„rdare och lĂ€ngre för att det sĂ€tter standarden dĂ€r vi borde vara, sĂ€ger James.
Förut Ät man pÄ restaurang innan man gick pÄ teater. I dag kan Àven restaurangen vara skÄdespelets höjdpunkt för kvÀllen och i kulisserna stÄr kockarna och preparerar sina överraskningar.
ââJag vill att gĂ€sterna ska komma in och ha en upplevelse med oss och dĂ„ behöver jag fĂ„nga deras uppmĂ€rksamhet. Det gör vi genom att skapa minnen och ha kul.
NÀr James satte en födelsedagstÄrta pÄ menyn kom en vd-herre fram och tackade för att de pÄminde honom om hur det var att vara nio Är igen.
â VĂ„rt jobb i köket handlar om att skapa kĂ€nslor som pĂ„minner mĂ€nniskor om deras ungdom, om goda tider, eller nĂ„gonting annat viktigt i deras liv, förklarar James och forsĂ€tter:
ââMatlagning Ă€r inte lĂ€ngre bara matlagning för mig, det Ă€r sĂ„ mycket större. Vi kan göra nĂ„gons dag bĂ€ttre.