Nya jobbtrenden sprider sig

En digital nomad, eller så kallad giggare - Allt fler personer hoppar på den nya trenden.

"Det handlar om att hitta en plats där du kan komma och jobba, nätverka och kompetensutveckla dig, där det finns andra människor som du kan inspireras av och samarbeta med", säger Emelie Fågelstedt.

"Det handlar om att hitta en plats där du kan komma och jobba, nätverka och kompetensutveckla dig, där det finns andra människor som du kan inspireras av och samarbeta med", säger Emelie Fågelstedt.

Foto: Jessica Tervaniemi

Norrbottens Affärer2019-11-26 07:00

Allt fler definierar sig som digitala nomader – personer som väljer att frilansa eller jobba på distans i olika former. Den digitala strategen Emelie Fågelstedt är själv en av dem, och om detta föreläste hon inför en fullsatt sal på Boden Business Park under Boden Business Day i slutet av oktober.

– Guldklockans tid är förbi. Tidigare jobbade folk på ett och samma ställe i 20–30 år för att få den där guldklockan, säger hon.

Emelie Fågelstedt är en av grundarna av nätverket Svenska Nomader. Hon menar att digitaliseringen möjliggör ett mer flexibelt arbetsliv, och att fler människor i Sverige kommer att frilansa eller starta företag den närmsta tiden.

Att gigga innebär att man inte har en fast arbetsplats, och ordet är inspirerat av musiker som har gig på olika ställen varje kväll.

– Det här är vad det handlar om, man skapar gig runt sig själv och har flera olika uppdrag man jobbar med.

Fenomenet spås växa framöver, berättar Emelie Fågelstedt, och allt fler kommer välja den här typen av arbete. Fördelarna anser hon är en rik fritid och möjlighet att själv bestämma hur man vill jobba och leva.

– Den här nya rikedomen är det som driver många människor som söker nytt jobb i dag, mer än att få den där höga lönen, säger Emelie Fågelstedt.

Hon får ofta frågan om det inte är ensamt.

– Sanningen är att jag har jättemånga kollegor som jag träffar i olika sammanhang. Jag befinner mig på många olika hubbar, för just hubbar och fysiska mötesplatser blir ännu viktigare när vi tar steget att jobba på distans. Det handlar om att hitta en plats där du kan komma och jobba, nätverka och kompetensutveckla dig, där det finns andra människor som du kan inspireras av och samarbeta med.

Digitala färdigheter efterfrågas men saknas på arbetsmarknaden i dag, berättar Emelie Fågelstedt. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv har sju av tio företag problem att rekrytera rätt kompetens. Här kan rätt spetskompetens finnas bland just giggarna, menar hon.

– En giggare kan ha med sig erfarenhet och insikter från hundratals gig. Det gäller att hitta strategier för att attrahera och behålla dem, och kunna ta del av kunskapen de har, säger hon och fortsätter:

– Jag tror man har mycket att tjäna på genom att samarbeta med giggare och digitala nomader. Att hitta individer som besitter kompetensen man efterfrågar, som kan gå in och ge input på det man håller på med och bli en del av teamet, utan att de behöver bli anställda.

Emelie Fågelstedts tips:

1. Tänk om kring vad flexibilitet innebär. Det finns en fördel i att erbjuda medarbetare flexibla möjligheter, som att arbeta hemifrån ibland eller att resa och arbeta på distans.

2. Ha en gigstrategi. Det är viktigt att veta om att gigekonomin finns, känn till det och ha en strategi för hur man kan jobba tillsammans med giggarna.

3. Sätt nätverk i fokus. Det är bra att vara på mötesplatser där nätverk är i fokus, men även att etablera sina egna nätverk, kanske online.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om