Varje år anordnar Svenska Turistföreningen Årets Kudde – en tävling där Sveriges 250 STF-anslutna vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor tävlar i sex olika kategorier. Tre av dessa går under namnet Gästernas val och är framröstade av gästerna. Övriga tre kategorier: Frukost, Natur- och kulturupplevelse och Hållbarhet, har utsetts av en jury. I varje kategori var fem boenden nominerade.
Under den stora prisgalan för Årets Kudde 2019 på söndagskvällen stod det klart att inte mindre än fem medaljer tilldelas exceptionella boenden och upplevelser i Lappland.
Guld i kategorin – Gästernas Val, Årets fjällstuga
STF Nallo Fjällstuga
Motiveringen lyder:
”Ett stenkast från Kungsleden, omgiven av dramatiska bergsväggar, ligger en stuga som letat sig in i många vandrares hjärtan. Här är det både boendet och platsen som spelar roll. Upptäckarlusten och äventyrsberättelserna sitter i väggarna. Trötta gäster får ett leende från stugvärden och slår sig sedan ner för att utbyta historier innan det är dags att krypa ned i en varm säng inför morgondagens äventyr.”
Silver i kategorin – Gästernas Val, Årets fjällstation
STF Hemavan Fjällstation
Motiveringen lyder:
”För alla oss som upplevt de svenska fjällen är en gemytlig fjällstation oftast både början och slutet på en unik upplevelse. Årets silverpristagare är en fjällstation som skapar en varmt familjär känsla av att komma hem, ett gemytligt härbärge vid foten av fjället inför eller efter ditt eget äventyr.”
Brons i kategorin – Gästernas Val, Årets fjällstation
STF Saltoluokta Fjällstation
Motiveringen lyder:
”Bastuns roll för en ljuvlig upplevelse på fjällstationen kan inte underskattas. Och vid just denna fjällstation, belägen i ett episkt, unikt landskap, finns en av de svenska fjällvandrarnas mest omtyckta bastubad, med en fullständigt sagolik utsikt. Lägg till ljuvlig mat, omsorgsfull personal och respit från stress och jäkt.”
Brons i kategorin: Årets Frukost
STF Ammarnäs Wärdshus
Motiveringen lyder:
”Börja dagen med nybakat bröd och en innovativ gröt-buffé. Fortsätt sedan till våffelhörnan där du gräddar din våffla toppad med hallonsylt och annat gott. Mindre tallrikar för att minska matsvinnet, filmjölk med kort datum ”hängs” och blir kryddad mjukost och varje morgon tillverkas sesammjölk, havremjölk, och cashewsmör för de som önskar en växtbaserad start på dagen. Med eftertanke, känsla för komposition och mycket hjärta och själ, får hållbarheten stå i frukost.”
Brons i kategorin: Årets Upplevelse
STF Jokkmokk/Åsgårds vandrarhem för sin satsning på samisk mat och kulturhistoria i kombination med mysigt boende och fågelskådning.
”Ett stenkast från inlandsbanan bjuds vi på upplevelser kring både smaksinne, sägner och kulturhistoria. Berättelser från ursprungsbefolkningens rika historia leder oss in en arktisk smakföreställning med traditionellt renkok och lokala specialiteter. Upplevelsen fortsätter en promenad därifrån, där vi får ett unikt möte med nordliga fåglar i sagolika omgivningar.”