Tips: Så står du emot köphetsen

Under årets första sex månader har 263 500 personer ådragit sig närmare 580 000 krav, och de totala skuldbeloppen har ökat markant, visar statistik från Kronofogden. Här är några tips på hur du står emot köphetsen inför kommande shoppingtider som Black friday, Cyber monday och julhandeln.

Foto: Thomas Möller

Norrbottens Affärer2019-10-25 08:30

Över 263 500 personer i landet har under årets första sex månader ådragit sig närmare 580 000 krav, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Skuldbeloppet har dessutom ökat med 12,7 procent jämfört med samma period förra året, visar statistik från Kronofogden som Visma analyserat.

– Det är lätt att skena iväg när handeln marknadsför sig med låga priser inför Black friday. Dagens smidiga betallösningar på nätet underlättar för den som vill konsumera. Köpet genomförs med ett “klick” och betalningen med faktura eller delbetalning är förvald. Det kan inte bli enklare. Men det är viktigt att inte överskatta sin ekonomiska förmåga och veta vad “klicket” innebär, säger Magnus Månsson, vd på Visma Financial Solutions.

Under flera års tid har antalet inkassokrav på höga belopp ökat. Men enligt Kronofogden har ökningen nu accelererat.

Konsumtionslån utan säkerhet har ökat med drygt sju procent per år, och totalt består 18 procent av hushållens totala skulder av lån till konsumtion.

– Vi ska komma ihåg att skuldsättningsökningen sker under en period med historisk låga räntor och relativt hög sysselsättning. Det är viktigt att vara förberedd på förändringar och att det finns marginaler för framtida räntehöjningar, säger Magnus Månsson.

Just nu pågår förberedelser inför en ny lag som föreslås träda i kraft den 1 mars 2020, som ska stärka konsumentskyddet när betaltjänster tillhandahålls. Enligt förslaget ska betalningssätt utan kredit visas först när man handlar på nätet, och att betalningssätt med kredit inte får vara förvalt om det finns andra betalningssätt.

Tips inför shoppinghögtiderna

1. Tacka nej till reklamutskick via sms och mail.

2. Ta tid att tänka efter innan du köper något, fråga dig själv om du behöver detta. Tänk även över miljöaspekterna av köpet.

3. Sätt en budget och gör en lista på vad du ska handla och håll dig till den.

4. Håll koll på dina inköp genom att skriver upp dem eller logga in på din internetbank, så får du en bra bild av vad pengarna går till.

5. Välj i första hand betalningsalternativ utan “kreditköp”, dvs köp på faktura och delbetalning. Väljer du att handla på kredit, se till att du har koll på totalkostnaden som krediten innebär.

Källa: Visma

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om