Allt fler ombildar sin hyresrätt
nnn Många hyresrätter ombildas just nu till bostadsrätter. Men det finns både fördelar och nackdelar med att boi bostadsrätt.
Och dålig information om vad det innebär att bli ägare till sin bostad i kombination med bristande kunskap kan göra ombildningen till en riktigt dålig affär för de nyblivna bostadsrättsägarna.
På Konsumentverket följer man utvecklingen med ett visst mått av oro utförsäljningen av hyreslägenheter.
- Vi tar inte ställning för eller emot ombildningar. Men vi vet att många har mycket dålig kunskap om vad det innebär att äga en bostadsrätt. Därför kommer vi att lägga extra stor vikt vid att lämna information via vår webbsajt och via kommunernas konsumentvägledare, säger Sverker Thorslund på Konsumentverket.
Både för- och nackdelar
Han menar att den information som både förespråkare och motståndare till ombildning ger, sällan är fullständig eller korrekt.
- Bostadsrätten är som andra boendeformer i den meningen att den har både för- och nackdelar. Till fördelarna hör att de boende får ett betydligt större inflytande. De kan göra relativt stora förändringar i sin egen lägenhet samtidigt som de har möjlighet att varje år byta ut styrelsen om de inte nöjda med deras arbete, säger han och fortsätter:
- En annan fördel är att det finns möjlighet att sälja lägenheten med god förtjänst om den finns i ett attraktivt område. Däremot är det inte säkert att ombildningen blir en god affär om lägenheten ligger i ett perifert område, säger Sverker Thorslund.
Baksidor
Men det finns även baksidor med att ombilda till bostadsrätt. Enligt Sverker Thorslund är en av de främsta nackdelarna att det finns stora ekonomiska risker om det saknas kunskap och engagemang bland föreningens medlemmar.
Om en bostadsrättsförening till exempel köper ett hus som kräver mer omfattande underhåll än vad de räknat med kan det bli en dyr affär.
- Om huset kräver stora reparationer måste föreningen höja månadsavgiften för de boende. Det finns ingen övre spärr för vilka avgifter man kan ta ut, även om det naturligtvis ligger i föreningens intresse att hålla nere avgifterna.
I samband med en ombildning är det föreningens medlemmar som beslutar om nivån på insatser och avgifter. En del föredrar att ha en hög insats och en låg månadsavgift medan andra gör tvärtom.
Vill fortsätta hyra
Det är inte säkert att alla hyresgästerna går med på att bli bostadsrättsägare utan en del väljer att bo kvar som hyresgäst. En vanlig missuppfattning är att hyran då automatiskt kommer att stiga.
- Man har samma rättigheter och skyldigheter som tidigare. Och hyran bestäms precis som tidigare enligt bruksvärdessystemet i hyreslagen. Vet man bara sina rättigheter är det alltså ingen fara att bo kvar som hyresgäst.
En nackdel som kvarboende hyresgäst kan dock vara att man mister möjligheten att byta sin lägenhet via den interna kön, i de fall en sådan finns.
Konsulthjälp
Sverker Thorslund varnar för de glädjekalkyler som ofta presenteras när en hyresvärd vill sälja huset till en bostadsrättsförening.
- I de flesta fall räknar hyresvärden med att få bättre betalt än om värden säljer till ett annat fastighetsbolag. Naturligtvis beror detta på att värden räknar med att medlemmarna i bostadsrättsföreningen är amatörer. De vet kanske inte hur de ska undersöka och bedöma husets skick och de är inte vana att förhandla om affärer i mångmiljonklassen, säger han och fortsätter:
- Mitt råd är därför att man tar hjälp av dem som kan. Kolla med andra bostadsrättsföreningar eller medlemsorganisationer som kan tipsa om lämpliga konsulter.Veta mer?
www.boende.konsumentverket.se
www.konsumentvagledare.konsumentverket.se
www.bildabostad.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!