Vegetarisk lasagne med mustig tomatröra
4-6 portioner, 45 minuter
En lättlagad klassiker i mitt hem. Perfekt lösning när du inte vet vad du ska bjuda vegetarianer på - eller varför inte på en köttfri måndag?
3 morötter, rivna
3 gula lökar, tunt skivade
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
olivolja
1 burk krossade tomater, à 400 g
2 msk tomatpuré
1/2-1 tsk sambal oelek (eller efter smak)
1 tärning grönsaksbuljong
1-2 tsk italiensk salladskrydda, eller annan salladskrydda
ev. cirka 1 dl torrt vitt vin
salt
nymalen svartpeppar
lasagneplattor
500 g keso naturell
cirka 2 dl riven ost med smak
4 tomater, skivade
1-2 tsk oregano
Fräs morötter, lök och vitlök mjuka i olivolja i en stor panna eller gryta utan att det tar färg.
Häll i krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek och smulad buljongtärning. Tillsätt mycket italiensk salladskrydda (det gör mycket av smaken) och en skvätt vin om du har hemma. Smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop i 5-10 minuter.
Smörj en ugnsfast form. Varva lasagneplattor med tomatröra, keso och lite ost mellan varje lager. Avsluta med tomatröra ovanpå det översta plattlagret. Dekorera med tomater och smula oregano över. Toppa med ost.
Grädda i 225 grader i cirka 30 minuter. Låt stå i 10-15 minuter. Servera med en krispig grönsallad.
Lammlasagne med feta och myntapesto
4-6 portioner, 90 min
En form laddad med smak. Lite annorlunda, grekinspirerat och kanongott.
Färs:
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
500 g lammfärs
1 aubergine, grovt tärnad
1 burk krossade tomater, à 400 g
1 dl torrt vitt vin
1 tsk honung
1 tsk torkad oregano
1 nypa chiliflakes
Pesto:
1 dl grovhackad färsk mynta
1 dl olivolja
1 dl färskriven parmesan
1 vitlöksklyfta
50 g pinjenötter
citronsaft
nymalen svartpeppar
Ost:
150 g feta
250 g ricotta
ev. 1-2 dl mjölk
nymalen svartpeppar
riven ost med smak
Börja med färsen: Mjukstek lök och vitlök i olja. Tillsätt färs och aubergine och bryn till dess köttet får lite färg. Häll i tomat, vin, honung och kryddor. Låt puttra i 15 minuter. Smaka av.
Gör peston under tiden: Kör myntablad, olivolja, parmesan, vitlök och pinjenötter i mixern till en slät konsistens. Peppra och droppa i lite citronsaft.
Mixa feta och ricotta. Späd eventuellt med lite mjölk om du vill ha en lösare sås. Peppra.
Varva lasagneplattor, lammfärssås, myntapesto och ostblandning i valfri ordning. Toppa med sås och riven ost.
Täck med folie och grädda i 200 grader i 25 minuter. Ta bort foliet och grädda ytterligare 25 min. Låt stå i 10-15 minuter innan serveringen.
Vit lasagne med kronärtskockor och frikadeller
4-6 portioner, 90 minuter
Visst kan man göra lasagne utan tomatsås! Det här är en fantastisk version som jag lärde mig av Donna Anna, en kvinna från Kampanien. Lite bökig att laga, men väldigt värd jobbet.
300-400 g lasagneplattor
200 gram små kronärtskockor, frysta eller avrunna inlagda
cirka 200 g riven rökt ost, t ex scamorza
Frikadeller:
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor, rivna
1 ägg
1 tsk torkad oregano
1/2 citron
1 nypa chiliflakes
3 msk färskriven parmesan
nymalen svartpeppar
salt
250 g kalvfärs
1/2 dl vetemjöl
olivolja
Sås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk (eller kokvatten)
salt
vitpeppar
riven muskot
100 g färskriven parmesan
1/2-1 tsk rökt paprikapulver
Börja med frikadellerna. Lägg ströbrödet i blöt i mjölken. Tillsätt vitlök, ägg, oregano, citronsaft, chiliflakes, parmesan, svartpeppar och salt. Häll i färsen, blanda ordentligt till en jämn smet. Låt gärna stå och svälla en stund.
Forma små miniköttbullar, fukta händerna så går det lite lättare. Rulla i vetemjöl och stek långsamt i omgångar på svag värme i lite olivolja. De ska inte bli bruna, bara stelna. Du kan även koka dem i lättsaltat vatten.
Koka frysta kronärtskockor i lättsaltat vatten med lite citronsaft i 5 minuter. Låt rinna av ordentligt (spara kokvattnet). Inlagda behöver bara rinna av.
Gör såsen. Smält smöret på låg värme. Vispa successivt i mjölet. Värm mjölken (eller kokvattnet från skockorna) och häll i lite i taget under ständig vispning. Fortsätt till dess såsen blir lagom tjock. Låt sjuda några minuter och smaksätt med salt, vitpeppar, muskot och paprika. Häll ned parmesan (spara lite) och kronärtskockor.
Smörj en ugnsfast form. Börja med ett lager sås, täck med lasagneplattor, sås, frikadeller och rökt ost. Fortsätt varva plattor och ingredienser. Avsluta med ett lager sås. Toppa med rökt ost och lite extra parmesan.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter tills pastan blir mjuk och ytan får fin färg. Låt vila en stund och servera med sallad.