Den ultimata vinterrätten

Lager på lager är vinterns melodi. Såväl ute som inne. Lasagne är den perfekta mysmaten nu.

En smakrik vegetarisk lasagne som brukar gillas även av köttätare.

En smakrik vegetarisk lasagne som brukar gillas även av köttätare.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens län2014-01-25 05:00

Varje gång jag serverar lasagne eller beställer lasagne på krogen möts jag av samma reaktion från mina medätare: ”Oj, lasagne - det hade jag nästan glömt bort.”

Jag kan inte riktigt begripa det. Lasagne är den ultimata vinterrätten. Värmande, stärkande, mättande och lätt att förbereda i god tid. Och minst lika god att värma dagen efter.

Det ligger något inneboende trösterikt i en form välgräddad lasagne. Som om det automatiskt ingår en rejäl dos kärlek från en italiensk matrona. Sådant ska man inte förakta.

Men så har rätten också sina rötter i regionen Emilia-Romagna, som i hård konkurrens tävlar om titeln Italiens kulinariska hjärta. Härifrån kommer bland annat parmesan, parmaskinka och inte minst köttfärssåsen bolognese som ju som bekant gör sig alldeles ypperligt i en klassisk lasagne.

I de trakterna knådar man helst sin egen pasta eller köper dagsfärsk över disk. Som stressad nordbo tycker jag dock att torkade färdiga plattor duger alldeles utmärkt. Jag ids heller inte förkoka och hålla på. Det ska vara hyfsat enkelt att laga lasagne. Inga stökiga heldagsprojekt.

Men vilken typ av pastaplattor man än väljer finns det några saker man bör tänka på för att få till den där maffigt krämiga effekten:

4 Lager på lager-principen bör inte överdrivas. Ju högre du gör din lasagne desto torrare riskerar den att bli. Hellre en vid och låg rackare med några få lager än en mindre variant med många.

4 Snåla inte med såsen (och glöm inte att smaka av den ordentligt). Det krävs mycket vätska för att få plattorna att koka färdigt i ugnen. De ska inte vara hårda.

4Ta inte ut lasagnen för tidigt. Den är färdig när den bubblar ordentligt, har fin yta och är het i mitten.

4Låt lasagnen vila i minst 10-15 minuter innan du hugger in. Då sätter sig alla lager, vilket ger den där oemotståndliga krämigheten.

Så jazza loss i köket. Koka ihop några smarriga såser, leta fram en bra form och sätt igång att varva.

En lasagne går alltid hem. Lager på lager ligger i tiden.

Vegetarisk lasagne med mustig tomatröra

4-6 portioner, 45 minuter

En lättlagad klassiker i mitt hem. Perfekt lösning när du inte vet vad du ska bjuda vegetarianer på - eller varför inte på en köttfri måndag?

3 morötter, rivna

3 gula lökar, tunt skivade

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

olivolja

1 burk krossade tomater, à 400 g

2 msk tomatpuré

1/2-1 tsk sambal oelek (eller efter smak)

1 tärning grönsaksbuljong

1-2 tsk italiensk salladskrydda, eller annan salladskrydda

ev. cirka 1 dl torrt vitt vin

salt

nymalen svartpeppar

lasagneplattor

500 g keso naturell

cirka 2 dl riven ost med smak

4 tomater, skivade

1-2 tsk oregano

Fräs morötter, lök och vitlök mjuka i olivolja i en stor panna eller gryta utan att det tar färg.

Häll i krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek och smulad buljongtärning. Tillsätt mycket italiensk salladskrydda (det gör mycket av smaken) och en skvätt vin om du har hemma. Smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop i 5-10 minuter.

Smörj en ugnsfast form. Varva lasagneplattor med tomatröra, keso och lite ost mellan varje lager. Avsluta med tomatröra ovanpå det översta plattlagret. Dekorera med tomater och smula oregano över. Toppa med ost.

Grädda i 225 grader i cirka 30 minuter. Låt stå i 10-15 minuter. Servera med en krispig grönsallad.

Lammlasagne med feta och myntapesto

4-6 portioner, 90 min

En form laddad med smak. Lite annorlunda, grekinspirerat och kanongott.

Färs:

1 gul lök, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

olivolja

500 g lammfärs

1 aubergine, grovt tärnad

1 burk krossade tomater, à 400 g

1 dl torrt vitt vin

1 tsk honung

1 tsk torkad oregano

1 nypa chiliflakes

Pesto:

1 dl grovhackad färsk mynta

1 dl olivolja

1 dl färskriven parmesan

1 vitlöksklyfta

50 g pinjenötter

citronsaft

nymalen svartpeppar

Ost:

150 g feta

250 g ricotta

ev. 1-2 dl mjölk

nymalen svartpeppar

riven ost med smak

Börja med färsen: Mjukstek lök och vitlök i olja. Tillsätt färs och aubergine och bryn till dess köttet får lite färg. Häll i tomat, vin, honung och kryddor. Låt puttra i 15 minuter. Smaka av.

Gör peston under tiden: Kör myntablad, olivolja, parmesan, vitlök och pinjenötter i mixern till en slät konsistens. Peppra och droppa i lite citronsaft.

Mixa feta och ricotta. Späd eventuellt med lite mjölk om du vill ha en lösare sås. Peppra.

Varva lasagneplattor, lammfärssås, myntapesto och ostblandning i valfri ordning. Toppa med sås och riven ost.

Täck med folie och grädda i 200 grader i 25 minuter. Ta bort foliet och grädda ytterligare 25 min. Låt stå i 10-15 minuter innan serveringen.

Vit lasagne med kronärtskockor och frikadeller

4-6 portioner, 90 minuter

Visst kan man göra lasagne utan tomatsås! Det här är en fantastisk version som jag lärde mig av Donna Anna, en kvinna från Kampanien. Lite bökig att laga, men väldigt värd jobbet.

300-400 g lasagneplattor

200 gram små kronärtskockor, frysta eller avrunna inlagda

cirka 200 g riven rökt ost, t ex scamorza

Frikadeller:

1/2 dl ströbröd

1 dl mjölk

2 vitlöksklyftor, rivna

1 ägg

1 tsk torkad oregano

1/2 citron

1 nypa chiliflakes

3 msk färskriven parmesan

nymalen svartpeppar

salt

250 g kalvfärs

1/2 dl vetemjöl

olivolja

Sås:

3 msk smör

3 msk vetemjöl

6 dl mjölk (eller kokvatten)

salt

vitpeppar

riven muskot

100 g färskriven parmesan

1/2-1 tsk rökt paprikapulver

Börja med frikadellerna. Lägg ströbrödet i blöt i mjölken. Tillsätt vitlök, ägg, oregano, citronsaft, chiliflakes, parmesan, svartpeppar och salt. Häll i färsen, blanda ordentligt till en jämn smet. Låt gärna stå och svälla en stund.

Forma små miniköttbullar, fukta händerna så går det lite lättare. Rulla i vetemjöl och stek långsamt i omgångar på svag värme i lite olivolja. De ska inte bli bruna, bara stelna. Du kan även koka dem i lättsaltat vatten.

Koka frysta kronärtskockor i lättsaltat vatten med lite citronsaft i 5 minuter. Låt rinna av ordentligt (spara kokvattnet). Inlagda behöver bara rinna av.

Gör såsen. Smält smöret på låg värme. Vispa successivt i mjölet. Värm mjölken (eller kokvattnet från skockorna) och häll i lite i taget under ständig vispning. Fortsätt till dess såsen blir lagom tjock. Låt sjuda några minuter och smaksätt med salt, vitpeppar, muskot och paprika. Häll ned parmesan (spara lite) och kronärtskockor.

Smörj en ugnsfast form. Börja med ett lager sås, täck med lasagneplattor, sås, frikadeller och rökt ost. Fortsätt varva plattor och ingredienser. Avsluta med ett lager sås. Toppa med rökt ost och lite extra parmesan.

Grädda i 200 grader i 20-30 minuter tills pastan blir mjuk och ytan får fin färg. Låt vila en stund och servera med sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!