Muhammara Yoghurtdipp med fetaost och mynta Kryddiga lammfärsspett Tabbouli med kikärter Att dricka till:
4 portioner, 40 min
En färgstark och smakrik paprikaröra lyser upp buffén. Passar fint både till grillat och som dippsås.
3 röda paprikor (eller grillad paprika på burk)
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
2 msk kallt vatten
70 g valnötter
cirka 1 dl olivolja
1 gul lök, finhackad
1 tsk spiskummin
salt
1-2 msk rostade pinjenötter
Rosta paprikorna i ugnen i 250 grader tills de blir bruna runt om. Vänd då och då. Lägg dem i en plastpåse och knyt om. Låt vila i 20 min. Dra sedan av skalet, kärna ur och skär i bitar. Du kan också använda grillad paprika på burk.
Mixa brödet med vatten. Tillsätt paprika och valnötter, mixa på nytt.
Hetta upp lite av olivoljan i en stekpanna och mjukstek löken tills den får lite färg. Mixa paprikaröran med löken och tillsätt lite olivolja i taget. Fortsätt mixa tills röran blir lagom tjock. Tillsätt mer olja om det behövs. Krydda med spiskummin och lite salt. Strö över rostade pinjenötter.
Servera till rostat pitabröd, grillspett eller grönsaker.
4 portioner, 10 min
Lättlagad dippsås med massor av smak. Perfekt till grillat kött.
150 g fetaost
2 dl yoghurt av grekisk typ
1/2 citron
1 kruka färsk mynta
2 msk olivolja
1 msk tahini (finns i välsorterade mataffärer)
2 msk hackade pistaschnötter
Bryt fetaosten i bitar. Mixa med yoghurt, citronsaft och myntablad.
Tillsätt olivolja och tahini. Blanda väl. Strö över pistaschnötter och dekorera med myntablad.
Servera till grillspett eller rostat pitabröd.
4 portioner, 20 min + 1 timme i kylen
Ljuvliga grillspett som är försvinnande goda. Bäst blir de på grillen.
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
olivolja
500 g lammfärs
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 tsk sumak (finns i välsorterade mataffärer)
1 tsk paprikapulver
1 knippa finhackad bladpersilja
1 kruka färsk mynta, hackade blad
salt
nymald svartpeppar
1 ägg
Blötlägg spetten om de är av trä. Stek lök och vitlök i lite olja på svag värme. Låt svalna.
Blanda löken med alla övriga ingredienser till en jämn smet. Fukta händerna och forma färsen till avlånga rullar och stick in spetten. Lägg spetten på ett fat och låt stå i kylen i 1 timme.
Pensla generöst med olivolja och grilla i cirka 4 minuter per sida, alternativt stek i omgångar i panna.
Servera gärna med grillade grönsaker, tabbouli och någon god dippsås.
6-8 portioner, 20 min
Vi är vana vid att tabbouli görs på bulgur, men i Libanon finns det en uppsjö av varianter. Här en variant med kikärter som är både fräsch och matig på samma gång.
1 stor tomat, tärnad
2 paprikor i valfri färg, tärnade
2 slanggurkor, tärnade
2 små gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
1 dl olivolja
1/4 dl citronsaft
salt
1 msk tahini (finns i välsorterade matbutiker)
2 burkar kikärter, à cirka 400 g
1 dl hackad bladpersilja
cirka 1 tsk spiskummin
Förbered alla grönsaker.
Blanda vitlök, olivolja, citronsaft, salt och tahini till en dressing. Späd med lite vatten om den skär sig.
Skölj kikärterna och låt dem rinna av ordentligt. Blanda med lök, persilja och de tärnade grönsakerna. Häll över dressingen och smaka av med salt och spiskummin. Blanda väl.
Servera som matig sallad till grillat.
Château Ksara Reserve du Couvent (12596), 89 kronor. Alkoholfritt: Stowford Press (1989), 12:90 kronor.