Emelie har recepten för en godare jul

Hon har rekord i styrkelyft och har vunnit en tävling i Athletic fitness. Emelie Ullberg från Piteå gillar att tävla och har också gjort det i sitt andra favoritområde, nämligen att baka i tv-programmet Hela Sverige bakar.Nu ger hon Duos läsare tips på hur man gör julen ännu godare.

Emelie gör godis som är svår att motstå.

Emelie gör godis som är svår att motstå.

Foto: EIJA DUNDER

Norrbottens län2014-12-06 05:00

Det syns att Emelie Ullberg är förtjust i julen. Hemma i det ljusa smakfullt inredda huset på Klubbgärdet i Piteå hänger en stor julstjärna i köksfönstret och julgranen i vardagsrummet är tänd. Dottern Ruth har också fått julpynt i sitt rum, en liten rosa julgran. Men Ruth är ännu mest intresserad av pumlorna.

– Hon gnagde på dem häromdagen och kom ut med glitter i hela ansiktet, säger Emelie.

Vi är på besök hemma hos Emelie för att hon är något av en bakexpert. Hon gör tårtor till kompisar när hon har tid och för tre år sedan deltog Emelie Ullberg i tv-tävlingen Hela Sverige bakar.

Hon hade sett programmet när det sändes i England så när man började söka deltagare i Sverige så visste hon vad det var och sökte. Sambon Joakim stödde henne.

– Han sade att jag säkert skulle komma med, och det gjorde jag.

Emelie och sambon Joakim har bott i villan i ett år och de håller på att renovera och har målat flera rum ljusa, det var brunt överallt när de flyttade in. Köket har de inte rustat ännu, det går utmärkt att använda ändå.

Hon bryter ner den vita chokladen i en panna och ställer den på spisen. Det ska bli en kladdkaka med ljus choklad istället för mörk och så innehåller den saffran. När chokladen smält rör hon ihop den med resten av ingredienserna och häller smeten i en pajform i porslin.

– Man kan också använda en springform, men jag tycker att det är snyggare med en pajform.

När kladdkakan står i ugnen börjar hon med Rocky road, en variant av godiset som hon säger är mer barnvänlig än det traditionella.

– Man kan välja vilka godisar man vill, men jag tycker att lakrits och choklad är gott ihop. Jag hade nog inte haft sura och hårda godisar i den.

Emelie jobbar som brandman, ett traditionellt manligt yrke, men hon säger att hon får allt fler kvinnliga kollegor. Hon har vunnit SM ett år, blivit trea en gång och haft tre rekord i styrkelyft. Två av dem har hon kvar, 180,5 kilo och 172,5 kilo i marklyft i viktklassen -63 kilo. All tävling är rolig säger Emelie. I somras sprang hon Lidingöloppet, tidigare då styrkelyftstävlingar, olika tävlingar i crossfit och för några år sedan vann hon Decembercupen i Athletic fitness. Det är en klass med fysmoment.

– Jag har provat på en massa olika, är det styrka och kondition med så är det bra. Man jag kommer inte att göra En Svensk klassiker. Jag tycker inte om att åka skidor och inte heller att cykla.

Nu är hon gravid så träningen är inte på samma nivå som tidigare, nu är det mer vardagsträning, säger hon. Det är för henne styrketräning, promenader och trampar på crosstrainern fem gånger i veckan.

I tävlingen Hela Sverige bakar åkte hon ut som sjua.

– Det var jätteroligt att vara med. Man fick göra ett bakverk med eget recept och så var det en teknikdel där man skulle göra något som domarna bestämde. Det roligaste var när jag gjorde ett bröd som Birgitta, en av domarna ville ha receptet på.

Intresset för bakning kommer hemifrån, mamma Veronica inspirerade henne med att alltid baka till kalas och till julen.

– Julen är viktig. Det är hela paketet, stämningen, musiken lugnet, jag gillar det. Jag kan jobba nyår och midsommar, men på julen vill jag vara ledig.

Emelie och hennes familj firar en traditionell jul med julfika, Kalle på tv, mat och så klapparna. Nu när hon fått dottern Ruth, och i vår en baby till, så tror hon att hon att det kommer att bli nya egna traditioner.

Hon har alltid fikabröd hemma och hon bakar varje vecka. Så här före jul blir det ganska mycket, men det försvinner ju också när de har mys till första advent, andra advent och så vidare.

– Jag försöker spara, men det försvinner. Det är roligast att göra julgodis och saffransbröd. Pepparkakorna tycker jag faktiskt är godare att köpa. Men när Ruth blir lite större ska vi baka dem också

Till jul gör hon också saffransbullar i långpanna.

– Jag gör vetedeg med saffran och delar den i två delar. Så kavlar jag ut ena delen och lägger den i botten. På den sätter jag smör, vaniljsocker och mandelmassa, och så lägger jag resten av degen på, gräddar och skär i fyrkanter. Det blir jättegott.

Julen i år ska hon och familjen fira hos sin syster som också bor i Piteå.

– Vi ska ha knytkalas. Vi har inte pratat om det ännu, men det brukar sluta med att jag tar med dessert, tilltugg eller fika.

Emelie Ullberg Vit saffranskladdkaka Skumtomtefudge Rocky road candy

Ålder: 26

Bor: Piteå

Familj: Sambo Joakim Frank och dottern Ruth, 13 månader

Gör: Brandman

Fritidsintressen: Baka, träna, bland annat styrkelyft och crossfit.

125 gram smör

100 gram vit choklad

1,5 gram saffran

2,5 dl socker

1,5 dl riven mandelmassa

2 dl mjöl

3 ägg

2 msk vaniljsocker (jag använder också lite äkta vaniljpulver)

1/4 tsk salt

Smöra och bröa en form

Smält smör och choklad på svag värme, rör om hela tiden

Häll i saffran och ställ åt sidan

Blanda ihop alla torra ingredienser

Tillsätt smörblandningen och sist äggen

Rör till en fin smet

Häll i formen, grädda 25 – 35 minuter i mitten av ugnen på 175 grader

Servera med grädde eller glass

Kakan blir nästan bättre av att ätas dagen därpå

10–12 skumtomtar

2 dl socker

50 gram smör

1 dl vispgrädde

150 gram vid choklad

Häll alla ingredienser utom chokladen i en kastrull

Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta och småsjuda under omrörning

Ta bort kastrullen från plattan och bryt mer chokladen

Rör tills smeten är bland och häll sedan upp den i en form klädd med bakplåtspapper

Om du väljer en mindre form blir bitarna högre, väljer du en större blir de lägre

Låt svalna i kylskåp och skär till lämpliga bitar

Normalt använder Emelie mörk choklad, jordnötter, pistagenötter, Dumle, mini marshmallows och lite flingsalt. Den här varianten är mer barnvänlig.

1,5–2 liter godis av valfri sort. Emelie använder skumtomtar, salta fiskar, skumtomtar, lakritsstänger, Dumle, geléhallon och kinapuffar

400 gram choklad, hälften ljus och hälften mörk

Klipp godisarna i lämpliga bitar i en skål

Smält chokladen i vattenbad och häll över godiset

Häll på en plåt med bakplåtspapper

Låt stelna och skär i bitar, alternativt lägg i knäckformar

Ta en till kaffet och får du ingen lakrits och är sugen på det - ta en till

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!