En riktig hönsmamma

Kackel i hönsgården får man räkna med hemma hos Christina Anehagen. Hon är hönsmamman som värnar svenska lantraser men också låter sig förföras av söta prydnadshöns.

Hönsmamma.

Hönsmamma.

Foto: Josefin Wiklund

Norrbottens län2013-03-30 11:12

Kyckling äter hon helst på thaivis men i påsk blir det inget fjäderfä på bordet.

1 Du är hunduppfödare i grunden, hur kom du på att du skulle bli hönsmamma också?
– För många år sedan hade jag egen gård i Kalix. Där hade jag ”allt”. När jag flyttade hem till Luleå tog jag med mig hundarna, hästarna och hönsen. Sen dess har jag bara varit utan höns under ett par år. Jag är intresserad av avel och gamla lantraser.

2 Går hundar, höns och katter verkligen ihop?
– De funkar fint ihop. Visst gillar storpudeln Eddie att gå in och skapa oreda bland hönsen, men det  är sällan något större bråk. Hönorna är rätt bra på att uppfostra andra djur.

3 Har du tuppar i hönsgården också, eller är det ett matriarkat?
– Jodå, vi har tre tuppar. Jag har lärt mig att man alltid ska ha ett ojämnt
antal tuppar. Då slåss de inte!

4 Har du hjärta att äta upp de här små dunbollarna?
– Visst äter vi höns. Jag är en lantbruksmänniska och tycker att det känns fint att veta att hönorna haft det bra. Men mina nytillskott kommer jag inte att äta, de är prydnadshöns och har nästan inget kött på benen.

5 Vad är det för ny sort?
– Tidigare hade jag bara Hedemorahöns men nu har jag utökat med två dvärgsorter som heter Antwerpenskägg och Chabo. Jag tänkte att det skulle vara gulligt att ha några dvärgar spatserande på gården. Jag skäms
nästan för att säga det men jag köpte dem på en äggauktion!

6 Äggauktion?
– Ja, man lägger sitt bud på nätet och när jag hade vinnande bud kom äggen hem till mig med lantbrevbäraren. Sedan har jag haft äggen i äggkläckningsmaskinen tills de kläcktes. Det tar 21 dagar och man måste vända äggen då och då. Av 18 ägg blev det sju kycklingar.

7 Kommer du att äta äggen som de lägger i framtiden?
– Javisst, men man får dubblera antalet ägg om man exempelvis ska baka en kaka.

8 Vad är det för skillnad på köpesägg och hemmagjorda?
– Jag äter inga köpesägg längre. De hemmagjorda är mycket godare.
Vitan är segare och gulan gulare vilket gör att det blir mer smak och gulare sockerkaka och plättar. Mina ungar vägrar äta köpesägg - och jag förstår dem.
Hönsen äter grönsaker, salladsrester, höboss och brödbitar– inte bara hönsfoder – och det bidrar till den goda smaken. Men jag har inte höns bara för köttets och äggens skull. Jag har alltid varit intresserad av avel och vill ta fram höns med bra temperament. De ska trivas i flock och vara snälla med varandra. En ilsken tupp kan bli riktigt farlig!

9 Är det svårt att vara hönsmamma?
– Nej, jag bor enskilt och mina tuppar stör inte någon. Hönsen är lättskötta men måste såklart ha daglig omsorg. Två gånger om dagen ger jag dem mat, vatten och grönsaker och rengör i hönshuset.

10 Vad skulle du ge för tips till den som är sugen på att bli hönsmamma?
– Det viktigaste är att ha ett välisolerat hönshus. En höna mår inte bra av att bo i minusgrader hela vintern. Jag tycker att svenska lantraser som är
naturruvade är att föredra men det finns också startkit med äggkläckningsmaskin, vattenbehållare, mat-behållare och värmetak att klicka hem på postorder och ägg finns på höns-auktioner på nätet. Det är ganska
intressant att följa processen på nära håll! Bor man i ett villaområde så går det bra att ha höns utan tupp. Ägg får man i alla fall och så slipper man att
reta upp grannarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!