Historien är kantad av politiska strider. En av dem minns många norrbottningar - den om Sunderby sjukhus.
Tankarna på ett gemensamt sjukhus i Luleå- och Bodenområdet är gamla, förekom redan i samband med att Norrbottens läns landsting tog över Garnisonssjukhuset från Försvarsmakten 1957.
I mitten av 1980-talet väcktes frågan igen, framför allt av läkare som ansåg att utvecklingen av sjukvården krävde en ökad koncentration av resurser. Därför tillsattes en utredning som kom fram till att en om- och tillbyggnad av antingen sjukhuset i Boden eller i Luleå var det billigaste och bästa alternativet. Utredningen underkändes dock av landstingsledningen som begärde kompletteringar. Den nya utredningen kom fram till att ett nytt sjukhus var den bästa och mest effektiva lösningen.
Men var skulle sjukhuset ligga? Förslagen var många - Boden, Porsön eller kanske Rutvik. Frågan engagerade många, över 41.000 medborgare skrev på protestlistor till stöd för ett sjukhus i Boden bara några veckor innan socialdemokraterna samlades till distriktskongress i Kalix i april 1993. Beslutet på kongressen skulle bli avgörande eftersom socialdemokraterna hade egen majoritet i landstingsfullmäktige.
Partiet var djupt splittrat i frågan och strax innan kongressen sammanträdde presenterade den dåvarande distriktsordföranden Anders Sundström ett kompromissförslag: Ett nytt sjukhus i Sunderbyn. Förslaget röstades igenom efter många timmars debatt. Samtliga ledamöter från Boden lämnade kongressen. Två månader senare segrade också förslaget i landstingsfullmäktige med röstsiffrorna 39 mot 32.
Ännu var det inte över. Valet 1994 blev en otrolig framgång för det nybildade sjukvårdspartiet som fick mer än var fjärde röst och 19 av landstingsfullmäktiges 71 platser och socialdemokraterna förlorade den egna majoriteten. Landstingets nykomling kämpade hårt för att stoppa sjukhusbygget och krävde bland annat en folkomröstning i frågan. I den efterföljande debatten väcktes frågan om ytterligare utredningar och återremiss, något som stoppades när två vänsterpartister gick emot partilinjen. Vid den slutgiltiga omröstningen om ett nytt sjukhus vann landstingsledningen med bred marginal.
Protesterna upphörde inte och beslutet överklagades till kammarrätten av flera personer. Rätten avslog samtliga.
Nästan exakt fem år efter landstingets beslut invigdes Sunderby sjukhus.