Stekta rÀkor med rökig aioli
Snygg mysmat â spanskt rökt
paprikapulver sÀtter smak pÄ aiolin
4 portioner, 10 min
500 g rÀkor med skal
500 g grovt havssalt
Aioli:
1 kokt kall potatis
2â4 vitlöksklyftor, rivna
1/2 tsk salt
1 tsk spanskt rökt paprikapulver
1/2â1 tsk liquid smoke
1 Àggula
1 citron
cirka 1 1/2 dl neutral olja + 1 dl mild olivolja
citronklyftor till servering
1) Börja med aiolin. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur.
2) Mosa potatisen, tillsÀtt vitlöksklyftor, salt, paprikapulver, en pressad citron och liquid smoke. Rör ut blandningen med Àggulan.
3) TillsÀtt sedan de bÄda oljorna droppvis lite i taget under stÀndig vispning. SÄ smÄningom kan du hÀlla en fin strÄle, men sluta inte att vispa förrÀn aiolin Àr tjock och blank. MÀngden olja kan variera.
4) TÀck botten av en gjutjÀrnspanna med grovt salt. Hetta upp pannan och lÀgg pÄ rÀkorna i ett fint mönster. Stek i cirka 1 minut (inte för lÀnge, dÄ blir de sega).
5) Servera rÀkorna med aiolin och
citronklyftor.
6) Ăverbliven aioli passar jĂ€ttefint till alla sorters fisk.
Teriyakispett med pak choy
Har du brÄttom kör du med fÀrdigköpt teriyakisÄs
4 portioner, 30 minuter
2 1/2 dl teriyakisÄs ELLER:
1/2 dl japansk soja
1 dl mirin (finns i asiatiska hyllan)
1/2 dl sake
2 msk socker
500 g laxfilé
olja
400 g pak choy
(alt. spenat eller mangold)
1/2 dl vatten
4 msk sesamfrön
1) Om du inte anvÀnder fÀrdig teriyakisÄs: Koka ihop soja, mirin, sake och socker pÄ svag vÀrme i tio minuter. Smaka av.
2) SkÀr laxen i fyra bitar och trÀ upp dem pÄ spett pÄ lÀngden. HÀll över hÀlften av teriyakisÄsen och lÄt ligga i minst 30 min. VÀnd dÄ och dÄ.
3) Ta upp spetten, men spara marinaden.
4) Stek laxspetten i nÄgra minuter i olja pÄ hög vÀrme, de ska helst ha lite mörkrosa kÀrna.
5) SkÀr bort bladfÀstet pÄ pak choy-kÄlen och lÀgg bladen i en kastrull med resten av teriyakisÄsen och vatten, vÀrm hastigt.
6) Ta upp kÄlen och fördela pÄ fyra tallrikar. HÀll bort sÄsen som den kokat i.
7) Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
8) LÀgg upp laxen intill kÄlen och skeda över sÄsen som laxen legat i.
9) Strö över sesamfrön. Servera med jasminris.
Ăppelpaket med kolasĂ„s
Bakade Ă€pplen â lika enkelt som gott
4 portioner, 30 min
4 Àpplen
1/2 citron
2 tsk kanel
2 msk socker
1 msk hackad fÀrsk rosmarin
2 msk smör
cirka 1â2 dl Oâhoj kolasĂ„s
1 dl rostade pekannötter (gÀrna salta)
1) Skala Àpplena om du vill, kÀrna ur och skÀr i klyftor eller tÀrningar. LÀgg bitarna i en bunke.
2) Blanda rivet citronskal, kanel, socker och rosmarin. HÀll ner i bunken och blanda vÀl sÄ att Àpplena tÀcks.
3) LÀgg upp fyra ark smörpapper och fördela Àpplen och smör ovanpÄ.
4) Pressa över lite citronsaft. Ringla över kolasÄsen och strö över pekannötterna.
5) Vik ihop som en smĂ€llkaramell och grĂ€dda i 200 grader i 15â20 min.
6) Servera i paketet och ringla över lite extra kolasÄs. En kula vaniljglass Àr gott till.