Enkelt & mysigt

Mat Àr sÄ mycket mer Àn nÀringsÀmnen. Mat Àr mysigt. Mat Àr umgÀnge. Mat Àr lust. I dag bjuder vi pÄ en lÀttlagad mysmeny som gjord för att njutas tillsammans med nÄgon du tycker om.

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Norrbottens lÀn2012-04-07 06:00

Nio av tio kockar sÀger samma sak. Hemligheten med en bra restaurang handlar minst lika mycket om hur trivsam den Àr som om vad som hamnar pÄ tallriken.

Man gÄr inte ut och Àter för att sitta stel som en pinne och vara nervös för att göra fel. Man gÄr ut för att ha trevligt och fÄ i sig nÄgot gott pÄ köpet.

LĂ€tt och socialt
Det Àr ju tyvÀrr inte alltid restaurangerna hÄller mÄttet pÄ den punkten. Och i stÀllet för att riskera att bli besviken kan man ju ordna till en mysafton pÄ hemmaplan i stÀllet.

Laga mat som du kÀnner att du klarar av, utan alltför mycket krÄngel. Mat som gÄr att sitta och plocka med medan man umgÄs. Mat som du inte blir sÄ stenmÀtt av att du riskerar att dÀcka i soffan efterÄt.

Jag har satt ihop nÄgra vÀldigt enkla rÀtter som kan platsa pÄ vilken mysmeny som helst. Inga konstigheter, lÀttsmÀlt, socialt och dessutom ganska billigt.

TapasrÀkor
Se det som en ren inspiration till att bjuda pÄ nÄgot enkelt men trevligt, eller följ recepten till punkt och pricka om du kÀnner dig osÀker.

De saltstekta rÀkorna Àr en klassisk tapasvariant frÄn Spanien. Och mera mysmat Àn tapas Àr ju svÄrt att hitta. Helst ska man sitta ett gÀng och pladdra kring tapasbordet i timtal medan faten skickas runt varv pÄ varv.

Och kanske Àr det precis vad vi ska strÀva efter lite oftare. Att Àta lÀnge och tillsammans med dem vi gillar. BÀttre krydda kan man knappast fÄ.

Stekta rÀkor med rökig aioli
Snygg mysmat – spanskt rökt
paprikapulver sÀtter smak pÄ aiolin

4 portioner, 10 min

500 g rÀkor med skal
500 g grovt havssalt
Aioli:
1 kokt kall potatis
2–4 vitlöksklyftor, rivna
1/2 tsk salt
1 tsk spanskt rökt paprikapulver
1/2–1 tsk liquid smoke
1 Àggula
1 citron
cirka 1 1/2 dl neutral olja + 1 dl mild olivolja
citronklyftor till servering

1) Börja med aiolin. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur.
2) Mosa potatisen, tillsÀtt vitlöksklyftor, salt, paprikapulver, en pressad citron och liquid smoke. Rör ut blandningen med Àggulan.
3) TillsÀtt sedan de bÄda oljorna droppvis lite i taget under stÀndig vispning. SÄ smÄningom kan du hÀlla en fin strÄle, men sluta inte att vispa förrÀn aiolin Àr tjock och blank. MÀngden olja kan variera.
4) TÀck botten av en gjutjÀrnspanna med grovt salt. Hetta upp pannan och lÀgg pÄ rÀkorna i ett fint mönster. Stek i cirka 1 minut (inte för lÀnge, dÄ blir de sega).
5) Servera rÀkorna med aiolin och
citronklyftor.
6) Överbliven aioli passar jĂ€ttefint till alla sorters fisk.

Teriyakispett med pak choy
Har du brÄttom kör du med fÀrdigköpt teriyakisÄs

4 portioner, 30 minuter


2 1/2 dl teriyakisÄs ELLER:
1/2 dl japansk soja
1 dl mirin (finns i asiatiska hyllan)
1/2 dl sake
2 msk socker
500 g laxfilé
olja
400 g pak choy
(alt. spenat eller mangold)
1/2 dl vatten
4 msk sesamfrön

1) Om du inte anvÀnder fÀrdig teriyakisÄs: Koka ihop soja, mirin, sake och socker pÄ svag vÀrme i tio minuter. Smaka av.
2) SkÀr laxen i fyra bitar och trÀ upp dem pÄ spett pÄ lÀngden. HÀll över hÀlften av teriyakisÄsen och lÄt ligga i minst 30 min. VÀnd dÄ och dÄ.
3) Ta upp spetten, men spara marinaden.
4) Stek laxspetten i nÄgra minuter i olja pÄ hög vÀrme, de ska helst ha lite mörkrosa kÀrna.
5) SkÀr bort bladfÀstet pÄ pak choy-kÄlen och lÀgg bladen i en kastrull med resten av teriyakisÄsen och vatten, vÀrm hastigt.
6) Ta upp kÄlen och fördela pÄ fyra tallrikar. HÀll bort sÄsen som den kokat i.
7) Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
8) LÀgg upp laxen intill kÄlen och skeda över sÄsen som laxen legat i.
9) Strö över sesamfrön. Servera med jasminris.

Äppelpaket med kolasĂ„s
Bakade Ă€pplen – lika enkelt som gott

4 portioner, 30 min

4 Àpplen
1/2 citron
2 tsk kanel
2 msk socker
1 msk hackad fÀrsk rosmarin
2 msk smör
cirka 1–2 dl O’hoj kolasĂ„s
1 dl rostade pekannötter (gÀrna salta)

1) Skala Àpplena om du vill, kÀrna ur och skÀr i klyftor eller tÀrningar. LÀgg bitarna i en bunke.
2) Blanda rivet citronskal, kanel, socker och rosmarin. HÀll ner i bunken och blanda vÀl sÄ att Àpplena tÀcks.
3) LÀgg upp fyra ark smörpapper och fördela Àpplen och smör ovanpÄ.
4) Pressa över lite citronsaft. Ringla över kolasÄsen och strö över pekannötterna.
5) Vik ihop som en smĂ€llkaramell och grĂ€dda i 200 grader i 15–20 min.
6) Servera i paketet och ringla över lite extra kolasÄs. En kula vaniljglass Àr gott till.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om