Ett rum på 22 kvadrat

För många studenter blir ett litet rum i en korridor första boendet i Luleå. Inget önskeboende, men man får vara lyckligt lottad om man har tak över huvudet, tycker Dragan Saiti.

Korridorsliv. Dragan Saiti flyttade från Helsingborg till Luleå i början av hösten. Han hyr ett rum på 22 kvadratmeter i andra hand i området Porsögården. "Man är lyckligt lottad som har hittat någonstans att bo", säger han.

Korridorsliv. Dragan Saiti flyttade från Helsingborg till Luleå i början av hösten. Han hyr ett rum på 22 kvadratmeter i andra hand i området Porsögården. "Man är lyckligt lottad som har hittat någonstans att bo", säger han.

Foto: Petra Älvstrand

Norrbottens län2017-01-11 07:00

Luleå

Bakom universitetet går en asfaltsväg som fortsätter en kilometer mot snötippen och Gammelstadsvikshållet. Här, med skogen som granne, ligger ett stort antal röda låga hus med korridorsboenden, där många LTU-studenter hittar sin första hemvist under studieåren.

Dragan Saiti, 24 år, från Helsingborg, hyr rummet i området Porsögården i andra hand till februari. Han bjuder in oss till sina 22 kvadratmeter där allt ryms – två kokplattor och ett minimalt kylskåp, ett skrivbord, en säng och ytterligare ett bord. Det finns ett gemensamt kök också, men det undviker han i möjligaste mån, eftersom han tycker det är ett kök som ”håller på att rasa ihop”.

– Det är ju inte den standarden jag skulle vilja ha i längden, men jag är glad att jag har hittat någonstans att bo, säger han.

Flera av hans kompisar har tvingats köpa en lägenhet för att över huvud taget kunna studera i Luleå.

Dragan flyttade hit i början av hösten för att börja studera. Han läser sociologi med inriktning på socialpsykologi och vid sidan om läser han kriminologi. Det kommer att bli minst tre års studier, men han funderar att läsa två år till för att ta en master. Det långsiktiga målet är att bli polis i insatsstyrkan.

– Jag hade en lärare i gymnasiet som kom från Luleå och hon snackade jättemycket om vintern och sommaren här uppe och lite allt möjligt annat. Jag tyckte det lät spännande.

Han skickade ansökningar till flera olika orter, men i LTU fanns just den kombinationen av ämnen som han ville ha.

Hur kändes det att komma till Luleå?

– Spännande. Trots att det är en liten stad finns alla valmöjligheterna som man har i en storstad. Det är positivt.

Han gillar att det finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter och att själva skolan är stor.

– Det är studenterna som gör Luleå skulle man kunna säga. Annars hade det varit en tråkig stad, tror jag. Det är litegrann som i Lund.

Själv tränar han boxning på Stil på fritiden och försöker även lära sig spela gitarr.

Han hade gärna velat hitta ett extraknäck också, men det har inte lyckats hittills.

Har du kommit in bra i studentlivet?

– Ja, väldigt bra faktiskt. Har fått väldigt många kompisar på så här kort tid, men jag har lätt med människor.

I korridoren är det däremot ganska dött.

– Man hade kunnat bli bättre vänner med de andra som bor här kan jag tycka och att det var lite mer aktiviteter. Det var en korridorfest en gång och det tyckte jag var kul, men själv hade jag inte tid att stanna.

Någon vidare varierad matlagning blir det inte i studentrummet, erkänner han. Det blir mycket yoghurt och ägg eller pasta. Måltiderna intar han vid skrivbordet samtidigt som han pluggar.

– Jag är inte så hungrig och så måste jag försöka gå ner lite i vikt till en boxningsmatch i Danmark den 10 mars.

Klockan närmar sig fem fredag eftermiddag, men han planerar inga särskilda aktiviteter i helgen – mer än att plugga. Han arbetar just nu med en uppsats om meningen med livet inom ramen för ämnet sociologi.

– 11 sidor vetenskaplig uppsats och jag har kommit hälften.

Han deppar inte över att spendera fredagskvällen ensam på studentrummet med sin dator.

– Det är faktiskt härligt. Man slipper spendera pengar och får kunskap istället. Jag älskar kunskap. Utan det så hade man varit en robot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!