Solen steker över gården där deltagarna i cykelskolan får prova på att ta sig fram på två hjul för allra första gången. Under dagen kom det några regnskurar men lagom till kursstarten blev det solsken.
– Det är alltid fint väder när vi drar igång, säger Javier Chavez och skrattar.
Första kvällen kom mellan 50 och 60 personer som fick köa till de 10 cyklar som arrangörerna lyckats få ihop. Nu jobbar de på att hitta ännu fler.
– Många har säkert cyklar som bara står och som de gärna vill bli av med. Vi tar gärna emot dem och lovar att de kommer till användning, säger Javier Chavez från föreningen Kultur utan gränser som är en av medarrangörerna tillsammans med bland annat Mjölkuddskyrkan, områdesgruppen och Cykelfrämjandet.
– Bostadsrättsföreningar rensar ofta källare och garage från cyklar på våren, då är det en bra idé att skänka dem hit, säger Yvonne Stålnacke som är på besök under kvällen.
Till hösten blir det en fortsättning på cykelskolan som gett arrangörerna mersmak:
– Vi tänkte starta en matlagningskurs för ensamkommande och för dem som ska flytta hemifrån. Vi har också planer på en simskola för vuxna, med olika badtider för damer och herrar. Många skäms för att de inte kan simma.
– I Sverige tas det ofta för givet att alla lär sig cykla redan som barn, men för en del är det kultur eller religion som sätter hinder, för andra kan det vara ekonomiska orsaker. I vissa länder är det förbjudet för kvinnor att cykla. Vi vill ge dem möjligheten, och det får de här, säger Javier Chavez.
Redan vid den andra träffen visar Mina från Marocko glatt upp sina färdigheter och cyklar utan hjälp, varv på varv, runt den asfalterade planen. Efter en stund vågar hon sig till och med ut en sväng utanför området och kommer tillbaka med ett stort leende. Hon hade aldrig cyklat innan hon kom till cykelskolan men lärde sig grunderna efter målmedveten träning.
– Jag tycker mycket om att cykla, säger hon och ser lycklig ut när hon stannar till för att pusta lite.
Efter en stund tar hon ny sats och trampar iväg på ännu en sväng, ivrigt påhejad av sina entusiastiska kamrater.
Anders Kronborg från Cykelfrämjandet berättar om trestegsmetoden, som är det senaste sättet att lära sig cykla.
– Vi börjar med att ta bort pedalerna för att det ska gå lättare att hitta balansen. Steg två är att lära sig bromsa, och sedan kan man börja trampa. Det är metoden som vi rekommenderar.
Vid grillplatsen står Anna-Lena Ljungkvist från Mjölkuddskyrkan och grillar hamburgare och lammkorv på löpande band. Maten blir en bra avslutning på träningspasset på hjul och många samlas runt elden för att äta och umgås.
– Det är otroligt att det blev ett sånt genomslag. Och att så många olika nationaliteter samlas och umgås är jättefint att se.
Hon berättar om all glädje som hon fått ta del av:
– Det var så fantastiskt att se hur snabbt de utvecklades och verkligen levde upp. I början var några lite blyga och nervösa. De började med att sparka sig fram, provade igen och klarade lite mer, och lärde sig sedan cykla själva och tyckte att det var kul. Just glädjen när de lyckas är så fint att få vara med om, säger hon.
Fernando Palma från Kultur utan gränser flydde från diktaturen i Chile för 30 år sedan och vill återgälda något till dem som kommit till Sverige på senare år.
– Vi som varit med om krig eller diktatur och tvingats fly från våra hemländer förstår vad de varit med om på ett annat sätt. Vi vet vad som händer med en familj eller en person som drabbats. Vi måste använda våra resurser och hjälpa dem som flyttar hit nu. Det är viktigt att få dem att känna sig välkomna, och att hjälpa till med saker som det här, som gör att de kommer in i samhället tidigare. Det är jätteroligt att så många kommit hit.